NieuwsZiek
23 november 2017

deel

2 miljoen euro per jaar voor goed gesprek met kankerpatient na behandeling

Na hun behandeling voelen sommige kankerpatiënten zich een ‘afgehandeld dossier’. Dat blijkt uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker. Daarom gaat de overheid jaarlijks 2 miljoen euro vrijmaken voor een goed gesprek met de specialist na de kankerbehandeling. Deze nieuwe maatregel moet begin volgend jaar in werking treden.

Waslijst aan vragen na behandeling

Voor de diagnose van kanker kunnen de behandelende huisartsen en specialisten al een langdurige raadpleging aanrekenen. Maar ook na een kankerbehandeling heeft de patiënt nood aan een goed gesprek. Uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker blijkt namelijk dat patiënten vaak nog een waslijst aan vragen hebben over vermoeidheid, pijn, seksuele problemen, angst voor herval, depressieve gevoelens, … Momenteel maken lang niet alle specialisten voldoende tijd voor die belangrijke nazorg. 

Praten over toekomstige levenskwaliteit

Om aan deze situatie een mouw te passen, trekt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block jaarlijks 2 miljoen euro uit voor specialisten die wél tijd maken voor een goed gesprek na de behandeling over de toekomstige levenskwaliteit.

Zij zullen een honorarium van 44 euro kunnen aangeven bij de ziekteverzekering. De specialisten kunnen dat gesprek van minstens een halfuur één keer per jaar aanrekenen en dat tot 3 jaar na de behandeling. De patiënt zelf moet niets extra betalen. 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.