Nieuws Ziek
23 november 2017

deel

2 miljoen euro per jaar voor goed gesprek met kankerpatient na behandeling

Na hun behandeling voelen sommige kankerpatiënten zich een ‘afgehandeld dossier’. Dat blijkt uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker. Daarom gaat de overheid jaarlijks 2 miljoen euro vrijmaken voor een goed gesprek met de specialist na de kankerbehandeling. Deze nieuwe maatregel moet begin volgend jaar in werking treden.

Waslijst aan vragen na behandeling

Voor de diagnose van kanker kunnen de behandelende huisartsen en specialisten al een langdurige raadpleging aanrekenen. Maar ook na een kankerbehandeling heeft de patiënt nood aan een goed gesprek. Uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker blijkt namelijk dat patiënten vaak nog een waslijst aan vragen hebben over vermoeidheid, pijn, seksuele problemen, angst voor herval, depressieve gevoelens, … Momenteel maken lang niet alle specialisten voldoende tijd voor die belangrijke nazorg. 

Praten over toekomstige levenskwaliteit

Om aan deze situatie een mouw te passen, trekt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block jaarlijks 2 miljoen euro uit voor specialisten die wél tijd maken voor een goed gesprek na de behandeling over de toekomstige levenskwaliteit.

Zij zullen een honorarium van 44 euro kunnen aangeven bij de ziekteverzekering. De specialisten kunnen dat gesprek van minstens een halfuur één keer per jaar aanrekenen en dat tot 3 jaar na de behandeling. De patiënt zelf moet niets extra betalen. 

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.