Nieuws Ziek
23 november 2017

deel

10.000 defibrillatoren, hoogstens 30 levens per jaar gered

Er hangen tussen de 8.000 en 10.000 defibrillatoren (AED’s) in ons land, maar die redden jaarlijks hooguit een kleine 30 levens. Waarom is dat aantal zo laag? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg ging het na in een nieuwe studie. 

Geen algemene strategie

In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen een plotse hartstilstand, waarvan 17% tot 30% op een openbare plaats. Omstaanders zouden in dat geval te hulp kunnen schieten door een elektrische schok toe te dienen met een ‘Automatic External Defibrillator’ (AED), maar dat gebeurt amper. Hoe komt dat? Ons land beperkt zich tot het plaatsen van die toestellen, zonder een algemene strategie. Daardoor zijn de AED’s moeilijk te vinden en is het grote publiek te terughoudend om zo’n toestel ook echt te gebruiken. 

Mogelijke verbeteringen

AED’s kunnen wel degelijk levens redden. Daarvoor zijn er echter informatiecampagnes nodig om het grote publiek bewust te maken van en op te leiden rond reanimatietechnieken. Denk maar aan verplichte opleidingen vanaf het middelbaar onderwijs of in bedrijven. Daarnaast moet het ook makkelijker worden om de toestellen in kaart te brengen, zodat mensen snel kunnen achterhalen waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. 
 

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.