Nieuws Ziek
14 november 2017

deel

1 op de 3 vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt blijvende (pre)diabetes

Maar liefst 1 op de 3 Vlaamse vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt binnen de 6 jaar prediabetes of diabetes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Diabetes Liga vzw. Deze organisatie volgt intussen al meer dan 8.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes op. 

Zoet Zwanger

Zes jaar geleden startte Diabetes Liga vzw ‘Zoet Zwanger’, een project dat het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes in kaart brengt en hen bewust maakt van hun risico op blijvende diabetes type 2. Van alle vrouwen die Diabetes Liga vzw opvolgt, heeft intussen 35% diabetes type 2 of prediabetes (een voorstadium van de ziekte) ontwikkeld. “Het gaat om jonge vrouwen met een enorm hoog diabetesrisico die we zonder ons project in veel gevallen zouden hebben gemist”, klinkt het bij Diabetes Liga vzw. 

Betere preventie voor risicogroepen

Volgens Diabetes Liga vzw richten we ons nog te vaak op de behandeling van mensen die al diabetes hebben. En dat terwijl de juiste leefstijlmaatregelen de kans op diabetes kunnen halveren bij risicogroepen als vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Vandaar het project ‘Zoet Zwanger’, maar dat is niet voldoende. Daarom bekijken Diabetes Liga vzw en Minister Vandeurzen hoe ze de komende jaren nog een versnelling hoger kunnen schakelen met diabetespreventie.

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.