Veilig zonnen: 5 tips

Gebruik jij de nodige zonnecrème op zonnige momenten? Het liefst genieten we zo veel mogelijk van het zonnetje, thuis en op vakantie. Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen is het echter belangrijk om jezelf, je partner en de je kinderen voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van veilig zonnen met onze tips!
Veilig zonnen: 5 tips

Gebruik altijd zonnecrème

Je hebt het wellicht ook al eens meegemaakt. Een namiddagje lekker luieren in de volle zon met als resultaat dat je ‘s avonds zo rood als een kreeft bent. Behalve dat zonnebrand pijn en ongemak met zich meebrengt, is het ook slecht voor je huid, gebruik dus altijd zonnecrème.

Zonnen doe je best met mate

Te vaak en te lang onbeschermd zonnen kan negatieve gevolgen hebben. Denk daarbij aan ongewenste huidvlekken en rimpels, brandwonden of een flinke zonneslag.  Afhankelijk van je huidtype, heb je een zonnekapitaal. Dit weerspiegelt de weerstand die je hebt tegen de zon. Onbeschermde blootstelling aan de zon laat je zonnekapitaal verminderen waardoor je meer kans hebt op bovenstaande, negatieve gevolgen. 

Er zijn zes verschillende huidtypes. Wil jij te weten komen welk type jij bent, doe dan de test van Stichting tegen Kanker. 

De gezondheidsvoordelen van zonnen

De zon heeft gelukkig ook gezondheidsvoordelen. Zonnestralen helpen ons om vitamine D op te bouwen. Vitamine D hebben we nodig voor stevige botten, sterke tanden en een optimale weerstand. Er wordt zelfs beweerd dat deze vitamine de kans op bepaalde vormen van kanker mogelijk verkleint. Veilig zonnen, met gebruik van voldoende zonnecrème, mag dus zeker.

Veilig zonnen doe je zo: 5 tips

Hieronder vind je 5 tips voor veilig zonnen. Die kun je toepassen op vakantie, bij het klussen in de tuin, tijdens een speelnamiddag in het park,... Want wat je ook doet, zorg ervoor dat je goed beschermd de zon ingaat!

 1. Smeer rijkelijk
  Wees niet te zuinig met zonnecrème. Sommige mensen hebben de neiging om zo weinig mogelijk zonnebrandmiddel te gebruiken. Dit haalt echter de beschermingsfactor van de zonnecrème naar beneden. Als je liever minder smeert, gebruik dan een hogere beschermingsfactor.
 2. Smeer regelmatig
  We raden aan om je minstens iedere twee uur te smeren. Dit geldt indien je niet te veel met water in contact komt. Ben je een waterrat en vertoef je veel in het zwembad? Gebruik dan zonnebescherming elke keer nadat je een duikje genomen hebt.
 3. Gebruik een zonnecrème aangepast aan je huidtype
  De ene huid is de andere niet. Jij zult misschien sneller verbranden dan iemand anders omdat je een bleke huid hebt. Als je huid snel verbrandt, gebruik dan zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, bijvoorbeeld SPF 30 of zelfs SPF 50. 
  SPF staat voor Sun Protection Factor. Het bepaalt hoeveel langer je in de zon kan zitten met zonnebescherming voor je verbrandt. Even een voorbeeld. Stel dat je na tien minuten verbrandt zonder zonnebescherming. Indien je dan rijkelijk zou smeren met een SPF 30, dan wordt dat per factor verlengd. 10 (minuten) x 30 (factor) = 300 minuten. Je zou dus met SPF 30 pas na vijf uur verbranden. Houd wel rekening dat de factor daalt als je niet genoeg smeert, regelmatig in het water duikt of veel zweet. We raden aan om toch minstens iedere twee uur opnieuw te smeren.
 4. Draag beschermende kledij
  De zon kan niet enkel schadelijk zijn voor onze huid maar ook voor onze ogen. Het is dus ook uiterst belangrijk om een zonnebril te dragen. De ideale zonnebescherming voor je hoofdhuid kan een pet zijn of een zonnehoed. Als de kinderen na de middag nog in het zwembad willen plonzen, doe je hen best een T-shirt aan. De zon is namelijk het sterkst tussen 12 en 16 uur.
 5. Zoek de schaduw op
  De hele dag in de volle zon vertoeven, is niet aan te raden. Probeer daarom tijdens de warmste momenten van de dag een plekje in de schaduw op te zoeken.
 6. Wat te doen bij zonnebrand?

  Wie verbrandt is, moet op de blaren zitten. Dit mag je zelfs letterlijk nemen bij zonnebrand. Een verbrande huid is pijnlijk, rood en voelt oververhit aan. Deze symptomen zijn het ergst enkele uren nadat je de zonnebrand hebt opgelopen. Redmiddeltjes zijn in dit geval aftersun, een lauwe douche of middeltjes op basis van Aloë Vera. Indien je zonnebrand hebt, probeer dan vooral de zon te vermijden! Ontdek hier meer tips om je huid goed te verzorgen als je toch verbrand bent.

Sporten in de zon: een goed idee?

Profiteer jij graag van het mooie weer om buiten te gaan sporten? Goed bezig! Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten. Je moet je natuurlijk goed insmeren, maar wist je bijvoorbeeld ook dat wie in de stad woont best niet tussen 07.00 en 21.00 uur buiten sport? Meer tips om veilig buiten te sporten vind je hier.

Alles wat je moet weten over je reisapotheek

Wil je meer weten over wat je allemaal best meeneemt in je reisapotheek? Download dan onze gratis gids met nuttige tips!

Reisapotheek

Artikel tags:

Lees ook

Je huis verluchten: een gezonde keuze

Het is koud buiten en je wilt niets liever dan met een tas warme thee in de zetel kruipen. Waarom zou je dan toch de ramen openzetten? Omdat het regelmatig verluchten van je huis vochtproblemen en de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2 voorkomt. Ventilatie is daarnaast ook belangrijk in de strijd tegen corona. Voldoende verluchten voorkomt dat het COVID-19-virus zich binnen kan verspreiden.

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.