Zoet, zoeter, zoetst

Zin in zoet? Je bent niet de enige! Voor veel westerlingen is zoet de meest aangename smaak en zijn koekjes, snoepjes, taart en ijs gelijk aan puur genot. Genieten van zoetigheden wordt ons al met de moedermelk ingegeven, die van nature zoet van smaak is.
Zoet, zoeter, zoetst

Lege calorieën

Het is geen geheim: te veel suiker is slecht voor de gezondheid. Het maakt ons dik en het veroorzaakt gaatjes in de tanden. Suiker is een leeg voedingsmiddel, het bevat alleen maar koolhydraten en geen andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen of mineralen. 

Zoetstoffen

De zogenaamde suikervrije producten behouden hun zoete smaak door suiker te vervangen door zoetstoffen. Er zijn twee groepen van zoetstoffen: de intensieve en de extensieve. 

  • Intensieve zoetstoffen hebben een zoetkracht die hoger ligt dan gewone suiker. Intensieve zoetstoffen worden vooral gebruikt in frisdrank, confituur, ijs en chocolade, maar zijn ook verkrijgbaar in tabletjes of in poedervorm. Deze zoetstoffen hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte en hebben een verwaarloosbaar aantal calorieën. In het kader van overgewicht en diabetes en mensen die hun suikerinname willen beperken, zijn zoetstoffen een perfect alternatief voor suiker. 
  • De extensieve zoetstoffen hebben doorgaans een lagere of gelijkwaardige zoetkracht als suiker. Er zal dus een grotere hoeveelheid moeten aangewend worden voor dezelfde zoetkracht. In theorie bevatten ze evenveel calorieën als gewone suiker, maar omdat ze niet of nauwelijks door het lichaam worden opgenomen, is hun aanbreng van energie minder dan bij gewone suiker. Deze extensieve zoetstoffen hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Ze worden vaak gebruikt in kauwgum, snoep, koekjes en gebak.

Stevia

In tegenstelling tot andere zoetstoffen, die synthetisch worden bereid, is stevia 100% natuurlijk. Het wordt vooral gebruikt in frisdranken, fruitbereidingen en zuivelproducten.

Stevia bevat geen calorieën, is tandvriendelijk en is zowat 200 tot 300 maal zoeter dan suiker. Deze zoetstof is dus veilig, maar dat betekent niet dat je er onbeperkt gebruik van mag maken. Stevia is toegelaten in limonades, melk- en sojadrankjes, ijs, fruitbereidingen, … Stevia heeft een typische bittere smaak en is uitermate geschikt voor gekookte en gebakken producten.

5 misverstanden over zoetstoffen

Het is oké, het is light

Pas op, want light is niet altijd een synoniem voor mager of caloriearm!

Fructose is beter voor de lijn

Voedingsmiddelen die gezoet zijn met fructose bevatten niet minder calorieën dan standaardproducten. 

Geen zoetstoffen tijdens de zwangerschap

Als je je aan de aanvaardbare dagelijkse inname houdt, is er geen probleem voor de mama of de baby.

Risico op diabetes type 2

Het gebruik van zoetstoffen geeft geen hoger risico op diabetes type 2.

A volonté

Overdrijf niet met zoetstoffen, door het ongeremde gevoel kunnen ze een zoetverslaving in de hand werken.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 ebook gezond eten

 

Lees ook

Wat schaft de pot vandaag? Peulvruchten!

1 op de 4 Vlamingen slaagt er niet in om één, laat staan meerdere peulvruchten op te noemen. Jammer, want onbekend is onbemind! Peulvruchten zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en aminozuren. Meer nog: wie ze opneemt in het voedingspatroon, verlaagt volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans het risico op diabetes, borstkanker én een hersenbloeding.
14 oktober 2019

5 vuistregels voor een gezonde evenwichtige voeding

Ongeveer de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast voldoende lichaamsbeweging is een gezonde, evenwichtige voeding essentieel om extra kilo’s tegen te gaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste adviezen? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet 5 vuistregels op een rij.