Zo kun jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.
Zo kun jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

Antibiotica kunnen vervelende bijwerkingen hebben, overmatig gebruik kan bovendien tot antibioticaresistentie leiden. Het is daarom belangrijk dat antibiotica niet te snel voorgeschreven worden. Lees hieronder hoe antibiotica werken, welke soorten antibiotica er zijn, wat de mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn en wat jij kan doen om antibioticaresistentie te voorkomen. 

Griep

Antibiotica zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Ze helpen dus niet tegen virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Bij sommige grieppatiënten treden complicaties op in de vorm van een bacteriële infectie. Het griepvirus kan de weerstand van je lichaam verzwakken, waardoor bacteriële indringers je kunnen infecteren met bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking. Dan kan je arts je antibiotica voorschrijven. 

Verschillende soorten antibiotica

Er zijn twee soorten antibiotica. Alleen een arts kan bepalen of antibiotica nodig zijn en welke soort antibiotica jij nodig hebt

  • Smalspectrumantibiotica: antibiotica die zo ontwikkeld zijn dat ze slechts een beperkt aantal bacteriën doden. Als je arts precies weet welke bacterie jouw ziekte veroorzaakt dan schrijft hij een smalspectrumantibioticum voor.
  • Breedspectrumantibiotica: antibiotica met een bredere werking. Deze soort antibiotica doodt ook nuttige of onschadelijke bacteriën. Als hij niet met zekerheid kan zeggen welke bacterie je ziek maakt of als er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn, dan schrijft hij een breedspectrumantibioticum voor.

Gebruik antibiotica altijd correct

Heeft je arts jou antibiotica voorgeschreven? Neem deze dan altijd volgens de voorschriften in. Maak de behandeling volledig af en respecteer de dosissen en tijdstippen. Als je dit niet doet, is de antibiotica minder doeltreffend.

Bijwerkingen antibiotica

Antibiotica doodt niet alleen de ‘slechte bacteriën’, die de ziekte veroorzaken, maar ook de ‘goede bacteriën’, zoals de bacteriën in je darmen. Maagklachten en diarree zijn hierdoor veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica.

Wanneer antibiotica ook de bacteriën bestrijden die de huid en je slijmvliezen beschermen dan kan een van de bijwerkingen van antibiotica zijn dat bepaalde schimmels en andere bacteriën juist de kans krijgen om zich uit te breiden.

Wat is antibioticaresistentie?

Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken kan bovendien leiden tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën die we nu bestrijden met antibiotica ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor deze ziektes moeilijker te genezen zijn of zelfs fataal kunnen worden.

Antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat veel behandelingen gevaarlijker worden. Bij operaties, maar bijvoorbeeld ook bij chemotherapie, spelen antibiotica een belangrijke rol in het voorkomen van infecties.

Antibioticaresistente: een wereldwijd probleem

Het probleem van antibioticaresistentie is wereldwijd: alleen al in Europa sterven naar schatting zo’n 25.000 mensen per jaar door resistentie aan antibiotica.

Om te voorkomen dat de antibioticaresistente verder toeneemt, is het essentieel dat het antibioticagebruik afneemt.

Buiten ziekenhuizen schrijven artsen in België jaarlijks 1.000 antibioticabehandelingen per 1.000 inwoners voor, dat zijn veel meer behandelingen dan in andere Europese landen. Het doel van de campagne is om het aantal voorschriften per jaar terug te brengen van 1.000 naar 400 antibioticavoorschriften per 1.000 inwoners in 2025.

Word Antibiotic Guardian!

Help mee om antibioticaresistentie te voorkomen en word Antibiotic Guardian. Surf naar www.antibioticguardian.com/dutch en nodig vrienden en familie uit om hetzelfde te doen!

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

 

 

Artikel tags:

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.