Antibiotica kunnen vervelende bijwerkingen hebben, overmatig gebruik kan bovendien tot antibioticaresistentie leiden. Het is daarom belangrijk dat antibiotica niet te snel voorgeschreven worden. Lees hieronder hoe antibiotica werken, welke soorten antibiotica er zijn, wat de mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn en wat jij kan doen om antibioticaresistentie te voorkomen.
Griep
Antibiotica zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Ze helpen dus niet tegen virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Bij sommige grieppatiënten treden complicaties op in de vorm van een bacteriële infectie. Het griepvirus kan de weerstand van je lichaam verzwakken, waardoor bacteriële indringers je kunnen infecteren met bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking. Dan kan je arts je antibiotica voorschrijven.
Verschillende soorten antibiotica
Er zijn twee soorten antibiotica. Alleen een arts kan bepalen of antibiotica nodig zijn en welke soort antibiotica jij nodig hebt
- Smalspectrumantibiotica: antibiotica die zo ontwikkeld zijn dat ze slechts een beperkt aantal bacteriën doden. Als je arts precies weet welke bacterie jouw ziekte veroorzaakt dan schrijft hij een smalspectrumantibioticum voor.
- Breedspectrumantibiotica: antibiotica met een bredere werking. Deze soort antibiotica doodt ook nuttige of onschadelijke bacteriën. Als hij niet met zekerheid kan zeggen welke bacterie je ziek maakt of als er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn, dan schrijft hij een breedspectrumantibioticum voor.
Gebruik antibiotica altijd correct
Heeft je arts jou antibiotica voorgeschreven? Neem deze dan altijd volgens de voorschriften in. Maak de behandeling volledig af en respecteer de dosissen en tijdstippen. Als je dit niet doet, is de antibiotica minder doeltreffend.
Bijwerkingen antibiotica
Antibiotica doodt niet alleen de ‘slechte bacteriën’, die de ziekte veroorzaken, maar ook de ‘goede bacteriën’, zoals de bacteriën in je darmen. Maagklachten en diarree zijn hierdoor veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica.
Wanneer antibiotica ook de bacteriën bestrijden die de huid en je slijmvliezen beschermen dan kan een van de bijwerkingen van antibiotica zijn dat bepaalde schimmels en andere bacteriën juist de kans krijgen om zich uit te breiden.
Wat is antibioticaresistentie?
Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken kan bovendien leiden tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën die we nu bestrijden met antibiotica ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor deze ziektes moeilijker te genezen zijn of zelfs fataal kunnen worden.
Antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat veel behandelingen gevaarlijker worden. Bij operaties, maar bijvoorbeeld ook bij chemotherapie, spelen antibiotica een belangrijke rol in het voorkomen van infecties.
Antibioticaresistente: een wereldwijd probleem
Het probleem van antibioticaresistentie is wereldwijd: alleen al in Europa sterven naar schatting zo’n 25.000 mensen per jaar door resistentie aan antibiotica.
Om te voorkomen dat de antibioticaresistente verder toeneemt, is het essentieel dat het antibioticagebruik afneemt. België behoort jammer genoeg tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa.
Word Antibiotic Guardian!
Help mee om antibioticaresistentie te voorkomen en word Antibiotic Guardian. Surf naar www.antibioticguardian.com/dutch en nodig vrienden en familie uit om hetzelfde te doen!
Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds
Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze
gratis gids.
![]()