Daarom is bewegen óók ontspannen

Boekenwurm, gamer of tv-fanaat? Of staat vrije tijd voor jou gelijk aan vrienden ontmoeten? In elk geval zit jij ook tijdens je vrije tijd veel en lang stil. Gun je zittende lijf ook af en toe een verzetje. Want van te veel stilzitten, gaan je spieren in slaapmodus, werkt je lichaam trager en slaat het ook meer vetten op.
Daarom is bewegen óók ontspannen

Zit jij veel stil in je vrije tijd?

Ongeveer 2 op 10 Vlaamse volwassenen besteedt z’n vrije tijd alleen aan zittende activiteiten. Schermtijd vormt daar een groot aandeel van. Van de Belgen ouder dan 15 jaar kijken ongeveer 2 op 10 meer dan 3 uur per dag naar tv. 

Zitten in je vrije tijd: wat doet het met je lichaam?

Wie te veel en te lang stilzit, en dan vooral bij de computer, of met een smartphone of tablet in de hand, heeft vaker last van nekklachten. Volwassenen die te veel stilzitten hebben een hoger percentage vetweefsel, een hoger triglyceridengehalte, een hoger gehalte nuchtere insuline en een lagere insulinegevoeligheid. Te veel stilzitten en te veel tv kijken staat bij volwassenen daarom in verband met de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel stilzitten bevordert ook je goede nachtrust niet. Vooral kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken minder goed te slapen.

Schud je lijf wakker

Wil je minder stilzitten in je vrije tijd? Kleine aanpassingen in je levensstijl maken al een groot verschil. Je hoeft niet meteen op zoek naar een ander hobby, of je moet je niet zo nodig inschrijven in een sportclub. Surfen, gamen, boeken lezen, gezelschapsspelletjes spelen, of op bezoek gaan bij vrienden: je kunt het allemaal blijven doen. Maar doe je lichaam een plezier door tijdens die activiteiten het zitten af en toe te onderbreken. En wissel je zittende hobby’s eens af door een actiever alternatief.  

Tips om minder stil te zitten in je vrije tijd: kijk in onze zoekmotor

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.