Daarom is bewegen óók ontspannen

Boekenwurm, gamer of tv-fanaat? Of staat vrije tijd voor jou gelijk aan vrienden ontmoeten? In elk geval zit jij ook tijdens je vrije tijd veel en lang stil. Gun je zittende lijf ook af en toe een verzetje. Want van te veel stilzitten, gaan je spieren in slaapmodus, werkt je lichaam trager en slaat het ook meer vetten op.
Daarom is bewegen óók ontspannen

Zit jij veel stil in je vrije tijd?

Ongeveer 2 op 10 Vlaamse volwassenen besteedt z’n vrije tijd alleen aan zittende activiteiten. Schermtijd vormt daar een groot aandeel van. Van de Belgen ouder dan 15 jaar kijken ongeveer 2 op 10 meer dan 3 uur per dag naar tv. 

Zitten in je vrije tijd: wat doet het met je lichaam?

Wie te veel en te lang stilzit, en dan vooral bij de computer, of met een smartphone of tablet in de hand, heeft vaker last van nekklachten. Volwassenen die te veel stilzitten hebben een hoger percentage vetweefsel, een hoger triglyceridengehalte, een hoger gehalte nuchtere insuline en een lagere insulinegevoeligheid. Te veel stilzitten en te veel tv kijken staat bij volwassenen daarom in verband met de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel stilzitten bevordert ook je goede nachtrust niet. Vooral kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken minder goed te slapen.

Schud je lijf wakker

Wil je minder stilzitten in je vrije tijd? Kleine aanpassingen in je levensstijl maken al een groot verschil. Je hoeft niet meteen op zoek naar een ander hobby, of je moet je niet zo nodig inschrijven in een sportclub. Surfen, gamen, boeken lezen, gezelschapsspelletjes spelen, of op bezoek gaan bij vrienden: je kunt het allemaal blijven doen. Maar doe je lichaam een plezier door tijdens die activiteiten het zitten af en toe te onderbreken. En wissel je zittende hobby’s eens af door een actiever alternatief.  

Tips om minder stil te zitten in je vrije tijd: kijk in onze zoekmotor

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.