Daarom is de hele avond stilzitten niet goed voor je

Na een lange dag heerlijk in de zetel ploffen? Natuurlijk heb je je portie ontspanning verdiend. Maar van stilzitten doe je geen nieuwe energie op... Integendeel: je voelt je er nóg futlozer van. Wat doet een avondje stilzitten met je lichaam en geest?
Daarom is de hele avond stilzitten niet goed voor je

Van zitten word je moe

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Volwassenen die veel tv kijken, blijken bovendien een lagere levenskwaliteit te hebben dan volwassenen die minder tijd voor de televisie doorbrengen. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.

Je hart houdt niet van zitten

Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.

Op zoek naar de juiste balans

Wil je gezond blijven, vermijd dan ook compensatiegedrag. Intensief sporten na een hele dag stilzitten is minder goed voor je dan je denkt. Hetzelfde geldt voor een lange tv-avond na een  drukke werkdag vol beweging. Probeer op zoek te gaan naar een mooie balans tussen minder stilzitten en genoeg bewegen.

Minder zitten thuis

Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien, kleine aanpassingen zijn al genoeg. Thuis tellen de dagelijkse huishoudelijke klussen bijvoorbeeld ook mee als beweging. 

Tips om thuis minder stil te zitten: kijk in onze zoekmotor.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.