Daarom word je van autorijden niet vrolijker

Autorijden staat gelijk aan stilzitten. Vlamingen die het openbaar vervoer nemen, zetten dagelijks 1.500 stappen meer dan autogebruikers. En het verkeer bezorgt je als automobilist ook extra stress. Studies tonen aan dat fietsers zich globaal beter in hun vel voelen dan autogebruikers. 
Daarom word je van autorijden niet vrolijker

Stilzitten onderweg: niet goed voor je humeur

Naar de winkel, naar vrienden, naar een zonnige bestemming of naar een gezonder leven. We zijn allemaal wel ergens naar op weg. Die verplaatsing gebeurt vaak al zittend: in de auto, op de bus of op de trein. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.

Wat doet stilzitten onderweg met je lichaam?

Kinderen en jongeren die te veel stilzitten, hebben minder sterke spieren en gewrichten. Volwassenen die te veel zitten klagen vaker over pijnlijke spieren en gewrichten. Kinderen, jongeren en volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hoger vetpercentage. Ze lopen meer kans om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. En volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hogere body mass index.

Breng beweging in je trajecten

Moet je ergens heen, probeer dan een nieuwe reflex in te bouwen: bekijk altijd of je er ook eens niet-zittend naartoe kunt. Lukt het je niet om de volledige verplaatsing te voet of met de fiets te doen? Doe dan gewoon een stukje van je traject met de fiets of te voet. Elke stap telt! 

Tips om onderweg minder stil te zitten: kijk in onze zoekmotor

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.