We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 
We zitten met een probleem

Waneer zit je te veel stil?

Langer dan acht uur per dag zitten, en vaak langer dan een half uur aan één stuk stilzitten, is niet goed voor je gezondheid. Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Dat is niet goed voor je: je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  

Wat doet zitten met je lichaam?

Recent onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer dan 2 keer zoveel kans heeft om diabetes te ontwikkelen, en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs mensen die naast hun zittende dagtaak voldoende beweging nemen of sporten, blijken een hoger risico op gezondheidskwalen te lopen. Wie te veel stilzit, kan ook last krijgen van lage rugpijn, en zal zich globaal gezien minder productief en creatief, of zelfs depressief voelen.

Is sporten de oplossing?

Je kunt te veel stilzitten niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat lang stilzitten schadelijk is op zich. Maar ook omdat je, als je dan plots wat tijd hebt om te bewegen, snel te veel ineens wilt doen. Zo loop je makkelijk blessures op. 

Het zitten onderbreken is de boodschap

Hoe kun je het vele zitten dan wel goedmaken voor je lichaam en geest? Simpelweg door je zittijd te onderbreken. Kleine ingrepen in je dagelijkse gewoonten maken snel een groot verschil. Probeer wat beweging in te lassen, telkens je merkt dat je al een half uur stil zit. Combineer die gezonde gewoonte met wat intensievere beweging (fietsen, tuinieren,...) op z'n tijd en je bent helemaal goed bezig! In onze zoekmotor vind je tips op maat van jouw leven.

Doe de Zittest! 

Zit jij te veel stil? Doe de Zittest, schrijf je in voor een begeleidingsplan op maat van je beweegprofiel en wij helpen je met slimme tips via e-mail in 4 weken uit je stoel! 


* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.