Ben jij een tijger? Zo zit je minder stil onderweg

Dat jij een tijger bent, komt wellicht ook omdat je vaak met de auto onderweg bent. En autorijden staat gelijk aan stilzitten. Niet elk traject is zomaar vervangbaar door een alternatief waar meer beweging in zit. Maar bewust over je verplaatsingen nadenken, is een goede eerste stap.
Ben jij een tijger? Zo zit je minder stil onderweg

Zet je auto aan de kant

Wist je dat Vlamingen die het openbaar vervoer nemen dagelijks 1.500 stappen meer zetten dan autogebruikers? Je auto af en toe laten staan, maakt snel een groot verschil voor je beweegniveau. 

Minder stilzitten onderweg

Hoe vaak neem jij de auto wanneer er eigenlijk ook een alternatief met meer beweging is? Bekijk je trajecten kritisch en verander kleine stukjes waar je maar kan. 

Jouw tips voor onderweg:

  • Stappen of fietsen: Werk je dichtbij huis of ga je naar de buurtwinkel? Ga voor korte trajecten zoveel mogelijk te voet of met de fiets. 
  • Toch met de auto? Maak een tussenstop: Kun je niet anders dan met de auto gaan, maak bij lange trajecten af en toe een tussenstop en strek je benen. 
  • Rechtstaan is beter dan zitten: Ga je met het openbaar vervoer? Sta je zitplaats af en blijf rechtstaan. Dat is weer een paar zit-uren uitgespaard. 
  • Auto met een plus: Is alleen de auto een optie, parkeer je dan wat verder van je bestemming af en wandel het laatste stuk. Je stappenteller zal er blij om zijn.
  • Beloon jezelf: Minder autorijden is niet alleen goed voor je gezondheid en voor het milieu, je portemonnee is er ook blij mee. Beloon jezelf door uit te rekenen hoeveel benzinekosten je bespaart als je de auto laat staan. En doe iets leuks met de centen die je uitspaart. Minder autorijden is vaak al goed voor een citytrip per jaar!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 


* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.