De tijger op het werk: het dagboek van Ellen

Ellen heeft een kantoorjob en dus is er het gevaar dat ze in deze situatie heel vaak stilzit. Hoe probeert zij een gezond evenwicht te zoeken? Wat doet ze hier met de tips?
De tijger op het werk: het dagboek van Ellen

Fijn om te zien hoeveel extra stappen je zet als je niet voor de lift kiest.
Ellen

Dit is Ellen op het werk

“Ik heb een kantoorjob, maar ik deed het laatste jaar al veel pogingen om minder stil te zitten op het werk. Ik ga zo weinig mogelijk met de lift, probeer de statafels te gebruiken en loop rond als ik een telefoontje op de gsm krijg. Zo zit ik minder stil en stoor ik ook mijn collega’s niet tijdens het bellen.” 

Minder zitten op het werk

“Dat ik deze week een stappenteller draag, stimuleert om nog vaker de trap te nemen: het is fijn om te zien hoeveel extra stappen je op die manier zet."

"Samen lunchen met collega’s vind ik uiteraard ook een leuke tip om te testen. We spreken af om het tijdens de lunchpauze niet over het werk te hebben. En een korte wandeling na de middagpauze geeft extra energie."

"De tip om koffie te halen op een andere verdieping vind ik superleuk. Zo zie ik ook eens de collega’s van de andere verdiepingen. En de extra stappen staan erbij op de teller. Ik neem deze week ook maar een halve kan water ineens mee uit de koffiekamer: zo moet ik na een tijdje weer rechtstaan om bij te vullen."

"Ik test ook de tip uit waarbij je rechtstaat als je een mail krijgt van een bepaalde collega, maar die vind ik écht niet handig. En ik stoor er de collega’s mee. Nee, dat is zeker geen blijvertje.” 

Nieuwe levensstijl?

“Ik heb er plezier in om minder stil te zitten op het werk. En ik wil ook graag mijn collega’s motiveren. Collega’s die niet graag de trap nemen, probeer ik te overtuigen om mee te stappen als we naar beneden gaan. Dat lijkt mij al een goed begin. En misschien kunnen we elkaar op kantoor wat stimuleren om af en toe staand te werken? Een hele dag blijven neerzitten aan een flexibel bureau... Dat moet beter kunnen.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.