Het stokstaartje op het werk: het dagboek van Veronique

Veronique heeft een zittende job, maar slaagt er toch in een stokstaartje te zijn. Sommige tips zijn een evidentie voor haar. Wat is haar geheim?
Het stokstaartje op het werk: het dagboek van Veronique

Ik neem zoveel mogelijk de trap, maar dalen is natuurlijk makkelijker dan omgekeerd.
Veronique

Dit is Veronique op het werk

“Ik heb een kantoorjob, maar heb de reflex om vaak genoeg op te staan of even rond te stappen. Ik moet geregeld documenten ophalen bij de printer, ik neem zoveel mogelijk de trap, en ga in plaats van een mail te sturen liever langs bij collega’s om iets te vragen.” 

Meer bewegen op het werk

“Op kantoor hebben we een paar statafels ter beschikking. Ik heb er eentje uitgetest, maar heb ze toch afgestaan aan een collega: rechtstaand werken voelt niet goed aan voor mij."

"Zoveel mogelijk de trap nemen is wel een haalbare beweegtip. Ik doe dat sowieso al zoveel mogelijk, maar ik geef toe: ik neem sneller de trap als ik naar beneden moet. Deze week doe ik mijn best om ook naar boven de trap te nemen. Een extra inspanning die loont, want ik moet regelmatig documenten afgeven bij collega’s op andere verdiepingen."

"Ik sta ook geregeld even recht voor een plas- of koffiepauze. Een koffie halen op een andere verdieping vind ik toch een beetje te tijdrovend. En ik denk dat mijn collega’s er raar van op zouden kijken...”

Nieuwe levensstijl?

“Ik doe het op dit moment niet slecht qua zitten en bewegen op het werk, en daar ben ik best trots op. Op een gemiddelde werkdag haal ik meestal 9000 stappen op mijn activity tracker. Dat is een mooi resultaat voor iemand met een bureaujob. Ik doe dan ook mijn best om die gezonde gewoonte vol te houden. En ik probeer af en toe een extraatje te doen door ook de trap te nemen als ik een paar verdiepingen hoger moet.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Het Vlaams instituut Gezond Leven.
 

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.