Het stokstaartje in de vrije tijd: het dagboek van Veronique

Voor Veronique staat ook vrije tijd niet gelijk aan veel zitten. Ze is een echte ambassadeur als het gaat om minder zitten: hoe motiveert zij haar vrienden?
Het stokstaartje in de vrije tijd: het dagboek van Veronique

Ik ben gewoon niet het type dat een uur kan stilzitten. In beweging blijven is mijn tweede natuur.
Veronique

Dit is Veronique in haar vrije tijd

“Niet stilzitten in je vrije tijd: dat is voor mij geen probleem. Ik ben een bezige bij: ik loop, fiets en wandel graag. In de tuin werken beschouw ik ook als ontspanning, dus ik vind het geen probleem om het gras te maaien, te wieden of te snoeien. En ook in het huishouden ben ik genoeg bezig. Op vakantie combineren we graag wat cultuur met fikse wandelingen die we vooraf uitstippelen.”

Meer bewegen in de vrije tijd

“De tip om tijdens een etentje na elk gerecht van plaats te wisselen met je tafelgenoten vind ik niet echt haalbaar voor mij. Als ik thuis een etentje geef, zit ik sowieso al niet veel stil. En op restaurant gaan, doe ik niet elke week. Als we thuis samen eten, blijf ik liever gewoon zitten. Eigenlijk is dat het enige moment van de dag waarop je mij ziet stilzitten."
"Om mijn spieren wat te trainen en voor mijn conditie, is springen met een springtouw ook één van de tips. Ik heb dat uitgetest, maar het is toch niet mijn favoriete beweegvorm. Ik vervang het liever door 20 minuutjes joggen op de loopband. Daar voel ik me beter bij."
"Af en toe rechtstaan tijdens het tv kijken of computeren vind ik geen probleem. Ik ben gewoon niet het type dat een uur kan stilzitten. Ik zie altijd wel iets dat moet gebeuren.” 

Nieuwe levensstijl?

“Eén van de beweegtips voor de vrije tijd was om een ambassadeur van beweging te zijn. Dat is iets dat mij goed lukt. Als ik afspreek met vrienden, maken we vaak samen een wandeling of een fietstocht. We kunnen bijpraten, en ik zet mijn vrienden in beweging.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.