Het stokstaartje in de vrije tijd: het dagboek van Veronique

Voor Veronique staat ook vrije tijd niet gelijk aan veel zitten. Ze is een echte ambassadeur als het gaat om minder zitten: hoe motiveert zij haar vrienden?
Het stokstaartje in de vrije tijd: het dagboek van Veronique

Ik ben gewoon niet het type dat een uur kan stilzitten. In beweging blijven is mijn tweede natuur.
Veronique

Dit is Veronique in haar vrije tijd

“Niet stilzitten in je vrije tijd: dat is voor mij geen probleem. Ik ben een bezige bij: ik loop, fiets en wandel graag. In de tuin werken beschouw ik ook als ontspanning, dus ik vind het geen probleem om het gras te maaien, te wieden of te snoeien. En ook in het huishouden ben ik genoeg bezig. Op vakantie combineren we graag wat cultuur met fikse wandelingen die we vooraf uitstippelen.”

Meer bewegen in de vrije tijd

“De tip om tijdens een etentje na elk gerecht van plaats te wisselen met je tafelgenoten vind ik niet echt haalbaar voor mij. Als ik thuis een etentje geef, zit ik sowieso al niet veel stil. En op restaurant gaan, doe ik niet elke week. Als we thuis samen eten, blijf ik liever gewoon zitten. Eigenlijk is dat het enige moment van de dag waarop je mij ziet stilzitten."
"Om mijn spieren wat te trainen en voor mijn conditie, is springen met een springtouw ook één van de tips. Ik heb dat uitgetest, maar het is toch niet mijn favoriete beweegvorm. Ik vervang het liever door 20 minuutjes joggen op de loopband. Daar voel ik me beter bij."
"Af en toe rechtstaan tijdens het tv kijken of computeren vind ik geen probleem. Ik ben gewoon niet het type dat een uur kan stilzitten. Ik zie altijd wel iets dat moet gebeuren.” 

Nieuwe levensstijl?

“Eén van de beweegtips voor de vrije tijd was om een ambassadeur van beweging te zijn. Dat is iets dat mij goed lukt. Als ik afspreek met vrienden, maken we vaak samen een wandeling of een fietstocht. We kunnen bijpraten, en ik zet mijn vrienden in beweging.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.