Het stokstaartje thuis: het dagboek van Veronique

Thuis is er altijd wel iets te doen, vindt Veronique. Zitten is er amper aan de orde. Maar wat kan Veronique motiveren om dit goeie patroon vol te houden? En kan ze anderen inspireren om haar voorbeeld te volgen?
Het stokstaartje thuis: het dagboek van Veronique

Als ik thuis ben, kan ik nooit lang blijven stilzitten.
Veronique

Dit is Veronique thuis

“Stilzitten zit niet echt in mijn natuur. Ik ben graag bezig. Genoeg bewegen en niet te veel stilzitten is voor mij gemakkelijk. Zeker als ik thuis ben, kan ik niet lang blijven zitten. Er is altijd wel iets te doen, binnen of buiten.”

Meer bewegen thuis

“Heel wat beweegtips zijn voor mij een tweede natuur. Ik kan mij niet inbeelden dat ik bij mijn kookpotten zit te wachten tot het water zijn kookpunt heeft bereikt. Er is altijd nog werk in de keuken: de vaatwasser vullen, opruimen, de tafel dekken, …"

"De tip van de stappenteller vind ik een goed idee. Een stappenteller is een goeie stimulans om meer in beweging te blijven. Ik heb er eentje, maar hij vertelt mij eigenlijk dat ik hem niet nodig heb: ik haal in de week – zelfs met een kantoorjob - gemiddeld 9000 stappen."

"De tips om in de tuin te werken vind ik ook bruikbaar: het is een fijne manier om actiever in beweging te zijn. Vanaf eind maart tot eind september lukt dat goed. In de winter is het natuurlijk moeilijker."

"De tip om samen met je partner een avondwandeling te maken, heb ik ook uitgeprobeerd. Maar zonder resultaat: mijn echtgenoot heeft geen zittend werk en is van ’s morgens tot ’s avonds buiten. Ik kan hem moeilijk warm maken voor een avondwandeling in het donker….” 

Nieuwe levensstijl?

“Ik ben als ‘stokstaartje’ goed bezig, denk ik. Ik probeer in het weekend wel nog eens mijn man mee te krijgen voor een wandeling.

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.