Stokstaartje onderweg: het dagboek van Veronique

Veronique neemt dagelijks het openbaar vervoer voor haar woon-werkverkeer. Zijn de tips hier haalbaar en vol te houden? En wat op andere momenten?
Stokstaartje onderweg: het dagboek van Veronique

’s Avonds blijf ik rechtstaan op de trein om te kletsen met mijn vrienden. Ook wat vroeger rechtstaan voor het afstappen is een goeie tip.
Veronique

Dit is Veronique onderweg

“Ik ben niet zo’n autofreak. Ik pendel naar het werk met de trein, maar omdat het station een eindje van ons kantoor ligt, neem ik van daaruit nog de fiets. Dat doe ik letterlijk elke dag, weer of geen weer. Buiten het woon-werkverkeer ga ik vooral te voet of met de fiets.”

Meer bewegen onderweg

“De tip om te blijven rechtstaan op de trein is ideaal voor mij. Die test ik dus uit. ‘s Morgens is er nog genoeg plaats om te gaan zitten, dus dan doe ik dat toch liever dan rechtstaan… Maar ik volg wel de tip om wat vroeger recht te staan voor ik moet afstappen. ’s Avonds is de tip mij helemaal op het lijf geschreven: ik blijf dan graag rechtstaan om te kletsen met mijn ‘treinvrienden’."

"Lange autoritten onderbreken vind ik ook een goede tip, al zit ik eigenlijk alleen lang in de auto als we op vakantie gaan. Dan stoppen we regelmatig onderweg om even de benen te strekken. En onze vakanties zelf zijn ook altijd actief."

"De tip om naar de winkel te wandelen en je te laten ophalen als je de boodschappen hebt gedaan, lijkt mij meer iets wat je in de stad kunt doen. Ik woon op het platteland en de winkel is 7 kilometer verder: ik maak liever een leuke wandeling met mijn man of met vrienden, dan naar de winkel te stappen.” 

Nieuwe levensstijl?

“Ik zie collega’s die met de fiets naar het werk kunnen komen en toch telkens in hun auto stappen omdat dat nu eenmaal makkelijk is. Ik weet niet of ik een verschil kan maken door het goede voorbeeld te geven? Al hoop ik natuurlijk dat ik hen een beetje kan inspireren. Maar als je echt iets wilt veranderen aan je levensstijl, moet je daar toch vooral zelf van overtuigd zijn.”

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.