De pinguïn thuis: het dagboek van Wim

Wim zit thuis sowieso niet veel stil. Televisie kijken is niet zijn favoriete bezigheid. En toch is er nog ruimte voor verbetering, zo blijkt. Hoe pakt Wim dit aan?
De pinguïn thuis: het dagboek van Wim

 

Ik ben bewuster bezig met bewegen dan voordien.
Wim

Dit is Wim thuis

“Ik zit thuis niet zo vaak stil. Ik ben geen fervente televisiekijker, en ik hou ook niet van lezen. Ik zing in een koor, en ben ook koordirigent. Daardoor zit ik zelden een hele avond in mijn sofa. Uit de test blijkt dat ik niet te veel stilzit, en daar ben ik blij mee. Om dat zo te houden, vind ik de beweegtips wel handig. En ik wil ook proberen om af en toe wat extra te bewegen.

Meer bewegen thuis

“Heel wat beweegtips gaan over minder televisie kijken, maar die zijn voor mij niet zo relevant. Ik kies daarom voor de tips die goed bij mijn levensstijl passen. Die lijken mij ook het meest haalbaar. Ik had bijvoorbeeld al planten staan thuis, maar deze week geef ik ze water met een verstuiver: zo moet ik dagelijks mijn ‘ronde’ van de planten doen."

"Rechtstaand koken doe ik altijd al, maar deze week let ik erop om niet te gaan zitten terwijl ik wacht tot het eten klaar is: de post openmaken, mails checken, ..."

"Rechtstaan doe ik sowieso al genoeg, maar volgens de stappenteller die ik uittest, kan ik ’s avonds nog een extra wandeling gebruiken. Maar dat komt er door tijdsgebrek niet van. Ik probeer het stappen dan maar in mijn gewone programma in te bouwen: op woensdag dirigeer ik mijn koor, en ik loop regelmatig tussen het koor door als we nieuwe partituren aanleren.”

Nieuwe levensstijl?

“Ook al zit ik als ‘pinguïn’ op dit moment thuis niet te veel stil, ik ben er nu toch net iets bewuster mee bezig dan voordien. En ik doe ook extraatjes: als ik thuis partituren voor het koor instudeer, doe ik dat rechtstaand in plaats van zittend. En als ik dirigeer laat ik tijdens de repititie mijn koorleden ook wat vaker rechtstaan. Ik heb de smaak te pakken: ik ga zeker verder op de ingeslagen weg.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met  Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.