De pinguïn onderweg: het dagboek van Wim

Blijkbaar is Wim nogal gehecht aan z’n wagen. Dat valt moeilijk te rijmen met minder zitten en wat intensiever bewegen, natuurlijk. Lukt het om de tips toch toe te passen?
De pinguïn onderweg: het dagboek van Wim

Mijn auto verder parkeren? Dat zie ik niet gebeuren…
Wim

Dit is Wim onderweg

“Meer bewegen onderweg is voor mij de grootste uitdaging. Ik ben nogal aan mijn auto gehecht... En het openbaar vervoer is niet aan mij besteed, ik jaag er mij te veel in op. Een paar dingen in mijn dagelijkse routines zitten wel goed. Als ik op bezoek ga bij vrienden in mijn gemeente, neem ik de fiets of ga ik te voet. En bij mooi weer probeer ik in het weekend een 40-tal kilometer te fietsen. Vroeger deed ik ook vaak mijn boodschappen te voet, maar sinds onze buurtwinkel ermee opgehouden is, is dat verleden tijd.”

Meer bewegen onderweg

“De tip om te kiezen voor het openbaar vervoer laat ik even voor wat hij is. Ik weet toch dat ik het niet zou volhouden. Ik ken mezelf: ik zit liever op mijn gemak in de auto, met muziek die ik zelf kies, al of niet aan het meezingen."

"Maar de fietstip probeer ik wel. Ik hou vast aan mijn fietstochtje in het weekend bij mooi weer. En ik neem deze week ook de fiets naar de koorrepetitie op donderdag."

"Als ik deze week ergens te voet naar toe ga, maak ik de wandeling iets langer door een blokje om te wandelen. Dat kost niet zoveel moeite, en het scheelt weer een paar stappen op de stappenteller.” 

Nieuwe levensstijl?

“Wat ik deze week heb uitgeprobeerd, ga ik zeker proberen vol te houden. Naar de repetitie met de fiets, een blokje om stappen als ik te voet ga,… Dat moet allemaal lukken! Alleen die auto verderop parkeren… Niet dat ik altijd extra moeite doe om extreem dicht bij mijn bestemming te parkeren. Maar om nu expres verder te parkeren? Nee, dat zie ik niet gebeuren.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Bewegen.
 

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.