De koala in de vrije tijd: het dagboek van Joeri

Na een drukke werkweek houdt Joeri ervan om zijn vrije tijd ten volle te benutten, met vrienden en familie. Maar hoort beweging daarbij?
De koala in de vrije tijd: het dagboek van Joeri

Ik zal moeten afleren om de makkelijke keuze te maken.
Joeri

Dit is Joeri in zijn vrije tijd

“Minder stilzitten en meer bewegen in mijn vrije tijd: ik vind het niet eenvoudig. Ik moet in deze context oude gewoonten doorbreken en nieuwe aanleren. Ik zal moeten afleren om de ‘makkelijke’ keuze te maken, en heel bewust de reflex maken om voor meer beweging te kiezen.”

Meer bewegen in de vrije tijd

“Hoe zit ik minder stil in mijn vrije tijd? Eén tip zegt dat we bij een etentje met vrienden bij elk gerecht van plaats kunnen verwisselen. Dat lijkt mij een beetje kinderachtig, en niet bepaald gezellig. Ik laat die tip dus maar voor wat hij is."

"Zelf de auto wassen: dat is haalbaar. Maar ik zie mij er ook niet echt vrolijker van worden… De auto vanbinnen stofzuigen is wel te doen: het vooruitzicht van een propere auto is een goede stimulans om aan de klus te beginnen."

"Veel van mijn vrije tijd gaat ook naar de kinderen: ik breng ze weg naar hun hobby’s. Beweging voor hen, maar veel stilzitten voor mij. De tip om zelf te gaan sporten of wandelen terwijl de kinderen hobby’s hebben, vind ik best een logisch idee. Maar het komt er moeilijk van. Vrije tijd is voor mij zo schaars, dat ik die uren liever invul met wat nog moet gebeuren, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen. Of nog liever met zaken die ik écht graag doe, zoals gezellig tafelen, op stap gaan met vrienden of familie, reizen,… Niet altijd de meest sportieve dingen, helaas."

"Ik probeer plezier en meer gezondheid dan maar te combineren. Ik hou het dus bij de tip die zegt dat je ook kunt blijven rechtstaan als je een glas gaat drinken met vrienden. Dit lukt goed. En het is fijn omdat je twee vliegen in één klap slaat.”

Nieuwe levensstijl?

“Minder zitten in mijn vrije tijd valt me nog het moeilijkst. Minder stilzitten en meer bewegen gaat bij mij niet vanzelf, en het kost moeite om mezelf in mijn schaarse vrije tijd nog extra dingen op te leggen die ik ‘moet’ doen. Ik geloof dan ook het meest in de beweegtips die het bewegen inwerken in wat tijdens mijn vrije tijd sowieso moet gebeuren. Zoals bijvoorbeeld boodschappen in de buurt doen met de fiets in plaats van met de auto, in de tuin werken, of blijven rechtstaan als je met vrienden op stap gaat. Ik denk dat ik zo stap voor stap mijn grenzen kan verleggen. Want een sportfan zie ik mezelf nooit worden.”
 
* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.