De koala thuis: het dagboek van Joeri

Joeri heeft door zijn job lange werkdagen en is niet vaak thuis. Maar is dat een excuus? Wat motiveert Joeri om toch tijd vrij te maken voor meer beweging en minder zittijd?
De koala thuis: het dagboek van Joeri

De stappenteller werkt voor mij het best. Hij drukt mij met de neus op de feiten. Wat mij betreft de perfecte motivator.
Joeri

Dit is Joeri thuis

“Dat ik veel stilzit en te weinig aan bewegen toe kom, komt vooral door tijdgebrek, denk ik. Al is dat misschien een flauw excuus? Ik werk lange dagen en ben op weekdagen niet zo veel thuis. Bovendien werk ik thuis soms nog wat door, waardoor ik extra zittijd opbouw.”

Meer bewegen thuis

“Om het half uur je schermtijd onderbreken door een wekkertje te zetten, was één van de tips die ik kon uittesten. Maar ik zie dat echt niet in mijn leven passen. Het lijkt me wat geforceerd. Ik ken mijzelf: ik zou dat wekkertje waarschijnlijk gewoon afzetten en blijven zitten."

"Ik probeer wel om telkens even recht te staan of rond te wandelen op het moment dat ik social media of berichtjes check op mijn smartphone. Een haalbare tip, al vind ik er ook niet echt plezier in."

"Wat mij wel motiveert, is de stappenteller die ik deze week uittest. Omdat die mij echt met de neus op de feiten drukt. Op die manier zet hij mij meer in beweging dan alle andere tips samen.”

Nieuwe levensstijl?

“De stappenteller is voor mij echt een goede stimulans om in beweging te komen. Omdat hij je gedrag concreet zichtbaar maakt. Op weekdagen kom ik door mijn job moeilijk aan genoeg stappen om écht perfect bezig te zijn. Maar ik heb met wat extra moeite toch telkens rond de 4000 stappen per dag gehaald. Daar ben ik best tevreden mee. En in het weekend heb ik me bewust geëngageerd om 10.000 stappen te halen. Dat aantal heb ik ook gehaald: voelt goed!”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.
 

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.