De koala thuis: het dagboek van Joeri

Joeri heeft door zijn job lange werkdagen en is niet vaak thuis. Maar is dat een excuus? Wat motiveert Joeri om toch tijd vrij te maken voor meer beweging en minder zittijd?
De koala thuis: het dagboek van Joeri

De stappenteller werkt voor mij het best. Hij drukt mij met de neus op de feiten. Wat mij betreft de perfecte motivator.
Joeri

Dit is Joeri thuis

“Dat ik veel stilzit en te weinig aan bewegen toe kom, komt vooral door tijdgebrek, denk ik. Al is dat misschien een flauw excuus? Ik werk lange dagen en ben op weekdagen niet zo veel thuis. Bovendien werk ik thuis soms nog wat door, waardoor ik extra zittijd opbouw.”

Meer bewegen thuis

“Om het half uur je schermtijd onderbreken door een wekkertje te zetten, was één van de tips die ik kon uittesten. Maar ik zie dat echt niet in mijn leven passen. Het lijkt me wat geforceerd. Ik ken mijzelf: ik zou dat wekkertje waarschijnlijk gewoon afzetten en blijven zitten."

"Ik probeer wel om telkens even recht te staan of rond te wandelen op het moment dat ik social media of berichtjes check op mijn smartphone. Een haalbare tip, al vind ik er ook niet echt plezier in."

"Wat mij wel motiveert, is de stappenteller die ik deze week uittest. Omdat die mij echt met de neus op de feiten drukt. Op die manier zet hij mij meer in beweging dan alle andere tips samen.”

Nieuwe levensstijl?

“De stappenteller is voor mij echt een goede stimulans om in beweging te komen. Omdat hij je gedrag concreet zichtbaar maakt. Op weekdagen kom ik door mijn job moeilijk aan genoeg stappen om écht perfect bezig te zijn. Maar ik heb met wat extra moeite toch telkens rond de 4000 stappen per dag gehaald. Daar ben ik best tevreden mee. En in het weekend heb ik me bewust geëngageerd om 10.000 stappen te halen. Dat aantal heb ik ook gehaald: voelt goed!”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.
 

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.