De koala onderweg: het dagboek van Joeri

Als directeur moet Joeri zich af en toe naar andere locaties begeven. Is het voor hem mogelijk om daar minder zittijd in te lassen? En hoe denkt hij over de fiets?
De koala onderweg: het dagboek van Joeri

Als ik op werkdagen mijn lunch ga halen, wandel ik nog een blokje om. Dat is dan weer mooi meegenomen voor mijn stappenteller!
Joeri

Dit is Joeri onderweg

“Meer bewegen onderweg is een grote uitdaging voor mij. Ik geef toe: met de fiets naar het werk gaan zou voor mij haalbaar moeten zijn. Maar het weer houdt me tegen, en ik zie ook op tegen de rompslomp van douchen, omkleden, ... Het is makkelijk om met de auto te gaan, en dat doe ik dan ook meestal. Voor kleine boodschappen in de buurt probeer ik de fiets te nemen of te voet te gaan. Maar eerlijk gezegd ook alleen als het weer meezit.”

Meer bewegen onderweg

“Zomaar zeggen: ‘ik laat mijn auto staan’, is niet realistisch voor mij. En ook het openbaar vervoer is niet echt iets voor mij. Ik begin dus wat minder ambitieus."

"Ik zie wel wat in de tip om je auto wat verder te parkeren en het laatste stuk te wandelen. Ik kies dus op de parking voor de parkeerplaats die het verste van de ingang verwijderd ligt. Volgens mijn stappenteller zijn dat 1000 extra stappen per dag! Toch de moeite, vind ik."

"Ik doe deze week ook extra mijn best om de boodschappen in de buurt met de fiets te doen. En als ik op werkdagen mijn lunch ga kopen, doe ik dat te voet. Ik probeer zelfs nog een extra blokje om te wandelen als ik tijd genoeg heb. Ook dat levert weer extra stappen op.”

Nieuwe levensstijl?

“Mij verplaatsen zonder de auto is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik ben daarom al tevreden met de vooruitgang die ik nu boek: ik probeer het zitten in de auto te compenseren met wat meer beweging op andere momenten. Ook hier helpt mijn stappenteller me goed vooruit: zien hoeveel stappen je wint als je een beweegtip uitprobeert, stimuleert echt om het vol te houden.”

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven.
 

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.