Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je goed bezig overdag of op het werk

Als stokstaartje breng jij nooit veel van je tijd overdag zittend door, bijvoorbeeld op het werk of bij je thuis. Doe zo voort! Deze kleine trucs en geheugensteuntjes blijven je vaak genoeg uit je stoel helpen.
Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je goed bezig overdag of op het werk

Kom uit je bureaustoel

De gemiddelde Vlaamse bediende zit 70% van de werkuren stil. Als stokstaartje zit jij minder stil op het werk of overdag: goed gedaan!

Wist je dat genoeg beweging ook je concentratie en creativiteit verbetert? Door tijd te maken voor minder zitten en meer beweging op werkdagen, investeer je dus niet alleen in je gezondheid, maar ook in je eigen productiviteit.

Gezond overdag of op het werk 

Regelmatig afwisselen tussen zitten, staan en bewegen: dat is het geheim van een gezonde werk- of weekdag. Vooral je nek en rug zijn beter af als je je aan deze gezonde gewoonte houdt. 

Jouw tips

  • Weet je hoe goed je het doet? Heb je al bijgehouden hoeveel tijd je eigenlijk beweegt op een werkdag? Een stappenteller of activity tracker laat je perfect zien hoeveel je beweegt. Een ideale stimulans om op een ‘mindere’ dag een paar stappen extra te zetten om toch aan je gezonde totaal te komen.
  • Geheugensteuntjes: Verlies je op een drukke werkdag wel eens je goede gewoonte uit het oog? Maak reminders voor jezelf: kleef een post-it op je bureaustoel een herinnering in op je computer of GSM, of spreek op voorhand af voor een lunchwandeling met collega’s.
  • Gebruik een standing table: In de Partena Gezondheidsshop Shopavita koop je de handige standing desk van Jaswig met korting.
  • Actieve lunch: Grijp je lunchpauze minstens één of twee keer per week aan om een beetje extra te bewegen. Maak een wandeling in de buurt, of fiets een klein rondje om je spieren wat te trainen.
  • Schud koala’s, pinguïns en tijgers wakker: Welk beweegprofiel hebben je collega’s? Stimuleer ze om de Zittest te doen, en help je minder beweeglijke collega’s af en toe uit hun stoel. 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.