Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je goed bezig overdag of op het werk

Als stokstaartje breng jij nooit veel van je tijd overdag zittend door, bijvoorbeeld op het werk of bij je thuis. Doe zo voort! Deze kleine trucs en geheugensteuntjes blijven je vaak genoeg uit je stoel helpen.
Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je goed bezig overdag of op het werk

Kom uit je bureaustoel

De gemiddelde Vlaamse bediende zit 70% van de werkuren stil. Als stokstaartje zit jij minder stil op het werk of overdag: goed gedaan!

Wist je dat genoeg beweging ook je concentratie en creativiteit verbetert? Door tijd te maken voor minder zitten en meer beweging op werkdagen, investeer je dus niet alleen in je gezondheid, maar ook in je eigen productiviteit.

Gezond overdag of op het werk 

Regelmatig afwisselen tussen zitten, staan en bewegen: dat is het geheim van een gezonde werk- of weekdag. Vooral je nek en rug zijn beter af als je je aan deze gezonde gewoonte houdt. 

Jouw tips

  • Weet je hoe goed je het doet? Heb je al bijgehouden hoeveel tijd je eigenlijk beweegt op een werkdag? Een stappenteller of activity tracker laat je perfect zien hoeveel je beweegt. Een ideale stimulans om op een ‘mindere’ dag een paar stappen extra te zetten om toch aan je gezonde totaal te komen.
  • Geheugensteuntjes: Verlies je op een drukke werkdag wel eens je goede gewoonte uit het oog? Maak reminders voor jezelf: kleef een post-it op je bureaustoel een herinnering in op je computer of GSM, of spreek op voorhand af voor een lunchwandeling met collega’s.
  • Gebruik een standing table: In de Partena Gezondheidsshop Shopavita koop je de handige standing desk van Jaswig met korting.
  • Actieve lunch: Grijp je lunchpauze minstens één of twee keer per week aan om een beetje extra te bewegen. Maak een wandeling in de buurt, of fiets een klein rondje om je spieren wat te trainen.
  • Schud koala’s, pinguïns en tijgers wakker: Welk beweegprofiel hebben je collega’s? Stimuleer ze om de Zittest te doen, en help je minder beweeglijke collega’s af en toe uit hun stoel. 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.