Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je thuis goed bezig

Als stokstaartje beweeg of sport je regelmatig. En stilzitten doe je nooit echt lang. Je bent dus prima bezig. Voor jou is het vooral zaak om je goede gewoonten vol te houden, en anderen te inspireren om je voorbeeld te volgen.
Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je thuis goed bezig

Stilzitten? Wat is dat?

Als stokstaartje ben jij misschien een type dat van nature veel beweegt en weinig stilzit. Dan ben jij ook de ideale ‘ambassadeur’ om je omgeving mee te krijgen in jouw gezonde gewoonten. 

Of ben jij een stokstaartje omdat je juist extra moeite doet om niet te veel te zitten en genoeg te bewegen? Geef jezelf in dat geval vaak genoeg een pluim en hou je nieuwe gewoonten vol.

Gezond blijven thuis

Weinig zitten en genoeg bewegen: jij probeert het elke dag weer te doen. Zoek je nog een nieuwe uitdaging om je gezondheid een trapje hoger te tillen? Dan is werken aan je spierkracht en aan gezonde botten voor jou een goed idee.

Jouw tips voor thuis

  • Afwisselen is de kunst: Wees niet té streng voor jezelf. Om gezond bezig te zijn, hoef je niet de hele dag recht te staan en te bewegen. Ideaal is een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. Werk je vaak aan de computer thuis, dan is een statafel een goed idee. In de Partena Gezondheidsshop Shopavita koop je de handige standing desk van Jaswig met korting.
  • Werken aan je spieren: Voor een fit gevoel en een gezond lijf kun je 2 keer per week extra aandacht geven aan je spieren. Versterk bijvoorbeeld je beenspieren  door goed door te fietsen, of fiets een rondje extra op je hometrainer.
  • Gezonde botten: Ook je botten kun je gezond houden door 2 keer per week wat extra intensief te bewegen. Start bijvoorbeeld met  8 tot 10 sprongen op zachtere ondergrond (bv. gras), of ga de trap bij wijze van training een aantal keren op en af.
  • Klussen op muziek: Ramen lappen of je auto wassen: het telt allemaal mee als meer beweging. Voer je klusjes uit op muziek en maak er een kleine work-out van. Je auto zal glanzen, jij hebt minder zit-uren op de teller en je geeft geen geld uit aan de carwash.
  • Je doet het goed: Beweeg je deze week thuis eens wat minder dan anders? Dat is oké. Gun jezelf rustmomenten en geniet er dan ook van.
  • Word beweegcoach: Geef mensen in je omgeving een compliment als je ziet dat ze regelmatig rechtstaan, of meer bewegen.
* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.