Partena Zittest: het stokstaartje

Blijkt uit de Zittest dat je een stokstaartje bent? Dan zit  je niet te veel, én beweeg of sport je genoeg. Maar lukt het je om dit vol te houden?
Partena Zittest: het stokstaartje

Het stokstaartje zit niet vaak stil

Acht uur zitten per dag is meer dan genoeg. Langdurig stilzitten verhoogt het risico op gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie... Het stokstaartje zit nooit langer stil dan goed voor hem is. Hij is dus prima bezig op dat vlak!

Het stokstaartje beweegt of sport regelmatig

Er staat bij het stokstaartje wekelijks genoeg intensievere beweging en/of sport op het programma. Als volwassene is het een goed idee om 5 keer per week 30 minuten intensiever te bewegen, of om 3 keer per week 20 minuten te sporten. Een stokstaartje haalt die aanbeveling op het moment van de Zittest. Prima dus!

Volhouden is de boodschap

Dat een stokstaartje zo weinig zit en zo veel beweegt, heeft waarschijnlijk te maken met de aard van het beestje, en met engagement. Maar ook de leefomstandigheden kunnen een rol spelen. Wie nu een stokstaartje is, kan door omstandigheden in het gezin of op het werk later weer even een koala zijn. Volhouden is dus de kunst.

De werkpunten voor een stokstaartje

  • Volhouden om niet te veel stil te zitten en genoeg te bewegen.
  • Anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Benieuwd welk profiel jij bent? Doe de Zittest!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 * Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven

Artikel tags:

Lees ook

Elektrisch fietsen is net zo gezond!

Pendelen met de (elektrische) fiets zit al een hele tijd in de lift. Een van de goede redenen? Mensen zijn de autofiles stilaan moe. Dat was trouwens ook al het geval voor corona. Maar onderzoek, onder meer van VAB, lijkt te suggereren dat 1 op de 10 automobilisten, naar aanleiding van corona, overstapten naar de fiets! Ook mobiliteitsfederatie Traxio vermoedt dat veel autopendelaars tijdens corona over hun dagelijkse verplaatsingen zijn gaan nadenken, en na corona willen overschakelen op de fiets.