Partena Zittest: het stokstaartje

Blijkt uit de Zittest dat je een stokstaartje bent? Dan zit  je niet te veel, én beweeg of sport je genoeg. Maar lukt het je om dit vol te houden?
Partena Zittest: het stokstaartje

Het stokstaartje zit niet vaak stil

Acht uur zitten per dag is meer dan genoeg. Langdurig stilzitten verhoogt het risico op gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie... Het stokstaartje zit nooit langer stil dan goed voor hem is. Hij is dus prima bezig op dat vlak!

Het stokstaartje beweegt of sport regelmatig

Er staat bij het stokstaartje wekelijks genoeg intensievere beweging en/of sport op het programma. Als volwassene is het een goed idee om 5 keer per week 30 minuten intensiever te bewegen, of om 3 keer per week 20 minuten te sporten. Een stokstaartje haalt die aanbeveling op het moment van de Zittest. Prima dus!

Volhouden is de boodschap

Dat een stokstaartje zo weinig zit en zo veel beweegt, heeft waarschijnlijk te maken met de aard van het beestje, en met engagement. Maar ook de leefomstandigheden kunnen een rol spelen. Wie nu een stokstaartje is, kan door omstandigheden in het gezin of op het werk later weer even een koala zijn. Volhouden is dus de kunst.

De werkpunten voor een stokstaartje

  • Volhouden om niet te veel stil te zitten en genoeg te bewegen.
  • Anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Benieuwd welk profiel jij bent? Doe de Zittest!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 * Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.