Ben jij een koala? Zo zit je minder stil in je vrije tijd

Volgens onze test ben jij een koala. Dat betekent dat jij ook in je vrije tijd vaak stilzit. Omdat je een zittende hobby hebt, zoals lezen, gamen, tekenen of muziek maken. Of spreek je vaak af met vrienden, om samen te eten of iets te drinken? En misschien ben je gehecht aan de beeldschermen in je leven. Tijd om je vrije tijd in beweging te krijgen!
Ben jij een koala? Zo zit je minder stil in je vrije tijd

Zet je zittende hobby’s in beweging 

Bij lang stilzitten gaan veel van je spieren in slaapmodus, en dat heeft een negatieve invloed op je lichaam: de vetafbraak wordt afgeremd en de insulinegevoeligheid neemt af. Lang stilzitten zorgt ook voor spier- en gewrichtspijn.  En hoe meer je zit, hoe futlozer je je voelt. 

Minder zitten in je vrije tijd

Hoe vreemd dat ook aanvoelt als je je moe voelt na een drukke week: een echt ontspannend weekend beleef je niet vanuit je luie zetel, maar is er eentje met voldoende beweging

Jouw tips voor de vrije tijd:

  • Zorg voor afwisseling: Lees je graag boeken of kijk je graag tv? Fijn! Maar vergeet niet om tussendoor af en toe je benen te strekken. Wandel even rond na elk hoofdstuk, of leg de afstandsbediening van de televisie buiten handbereik. 
  • Hak je schermtijd in stukjes: Gamen of internetten kan je vaak helemaal opslorpen. Zet een wekkertje dat je eraan herinnert om elk half uur even recht te staan. Je ogen kijken even weg en kunnen zo ontspannen. En je spieren schudden je lichaam weer wakker, waardoor het minder vetten opslaat. 
  • Ga naar buiten: In de tuin werken telt ook als bewegen. Stel de tuinklussen dus niet uit, maar beschouw ze als een weldaad voor je gezondheid. Heb je thuis geen buitenruimte? Er is ongetwijfeld een buurtpleintje of park bij je in de buurt. Wandel er even naartoe. Het helpt je ook om je hoofd even leeg te maken. 
  • Bewegen, maar dan light: Is joggen of fitnessen niks voor jou? Even een verfrissend rondje stappen in je straat of je woonwijk is ook bewegen! 
  • Zet je vrienden in beweging: Spreek af met vrienden rond de staande cocktailtafel, of maak samen een wandeling of een fietstocht. Da’s tijd voor elkaar, met een plus voor je gezondheid.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.