Ben jij een koala? Zo zit je thuis minder stil

Als koala breng jij thuis waarschijnlijk een groot deel van je tijd zittend door. Bovendien beweeg of sport je niet echt regelmatig. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Leg boeken en beeldschermen af en toe wat verder weg, en kom uit je sofa met deze tips!
Ben jij een koala? Zo zit je thuis minder stil

Bye-bye, sofa!

Als koala zit jij thuis vaak en lang stil. Bijvoorbeeld terwijl je op de computer werkt, tv kijkt, een boek leest, vrienden ontvangt, telefoneert,… Ook aan sporten, of intensiever bewegen, kom je vaak niet toe. Omdat je het druk hebt, of omdat het gewoon niet echt je ding is.

Zoveel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Je lichaam én je geest snakken naar wat meer beweging. De eerste stap in de goeie richting heb je nu al gezet: je wilt er iets aan doen!

Thuis minder stilzitten

Iets veranderen aan je zittende leven is makkelijker dan je denkt! Het zit in kleine dingen. Zitten afwisselen met rechtstaan en stappen is een goed begin voor een gezondere levensstijl. Deze tips kun je alvast in je leven thuis inbouwen.

Jouw tips voor thuis:

  • Besef hoe vaak je stilzit. Een stappenteller vertelt je in detail hoe veel of hoe weinig stappen je per dag zet. Eerst misschien confronterend, maar eens je in beweging komt vooral motiverend: je meet je eigen vooruitgang exact op. En ja, jezelf belonen mag ook!
  • Onderbreek het zitten. Onderbreek lange periodes van zitten door even recht te staan of rond te wandelen. Eén onderbreking per half uur doet al wonderen. Gebruik bijvoorbeeld de reclame op tv als geheugensteuntje: tijd om recht te staan!
  • Doe iets aan je schermtijd. Vervang om te beginnen één tv-avond per week  door een andere activiteit: speel een spel met huisgenoten of vrienden, of maak een avondwandeling. Werk je aan de computer, probeer het dan eens rechtstaand te doen. In de Partena Gezondheidsshop Shopavita koop je de handige standing desk van Jaswig met korting.
  • Niet kijken, maar luisteren: Ruil de tv af en toe in voor de radio. Muziek houdt je actiever en stimuleert beweging.  Het huishouden doen op muziek, telt ook mee als beweging!
  • Leg schermen verder weg: Uit het oog is uit het hart: als je telefoon, tablet of laptop niet meteen binnen handbereik liggen, zul je er minder snel naar grijpen. Een eenvoudige truc, maar het werkt écht. 

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.