Ben jij een koala? Zo zit je minder stil onderweg

Dat jij een koala bent, komt wellicht ook omdat je vaak met de auto onderweg bent. En autorijden staat gelijk aan stilzitten. Niet elk traject is zomaar vervangbaar door een alternatief waar meer beweging in zit. Maar bewust over je verplaatsingen nadenken, is een goede eerste stap.
Ben jij een koala? Zo zit je minder stil onderweg

Zet je auto aan de kant

Wist je dat Vlamingen die het openbaar vervoer nemen dagelijks 1.500 stappen meer zetten dan autogebruikers? Je auto af en toe laten staan, maakt snel een groot verschil voor je beweegniveau. 

Minder zitten onderweg

Hoe vaak neem jij de auto wanneer er eigenlijk ook een alternatief met meer beweging is? Bekijk je trajecten kritisch en verander kleine stukjes waar je maar kan.

Jouw tips voor onderweg:

  • Stappen of fietsen: Werk je dichtbij huis of ga je naar de buurtwinkel? Ga voor korte trajecten zoveel mogelijk te voet of met de fiets. 
  • Openbaar vervoer: Moet je verder weg zijn? Dan is het openbaar vervoer een optie. Zo vermijd je stresserende files, en je beweegt meer: je wandelt naar de haltes en staat daar even recht terwijl je wacht. 
  • De combinatie-truc: Ben je nog niet overtuigd van openbaar vervoer? Of is je bestemming niet bereikbaar met bus, trein of tram? Denk aan combinaties van vervoermiddelen. Neem de auto of de trein en neem een vouwfiets mee voor het laatste stuk van je traject. Of ga een stuk met de auto en neem daarna de tram of de bus, … 
  • Auto met een plus: Is alleen de auto een optie, parkeer je dan wat verder van je bestemming af en wandel het laatste stuk. Je stappenteller zal er blij om zijn. 
  • Fiets je happy: Wist je dat de fietsers zich beter in hun vel voelen dan autogebruikers, omdat ze meer bewegen? Naast de voordelen voor het milieu, bespaar je als fietser ook op je benzinekosten: goed voor een citytrip extra per jaar!
  • Je doet het goed: Bedenk elke avond hoeveel keer je vandaag bewust je stilzitten hebt onderbroken, of hoeveel keer je méér hebt bewogen dan je vroeger deed. Geef jezelf een pluim voor je pogingen, en voor je vooruitgang!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Bewegen.
 

Artikel tags:

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.