Nieuws Gezond leven
14 oktober 2021

deel

Zichtproblemen bij kinderen toegenomen door coronacrisis

Recente studies tonen dat de zichtproblemen bij jonge schoolgaande kinderen zijn toegenomen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19-crisis. De extra schermtijd en de afname van buitenschoolse activiteiten spelen hierin waarschijnlijk een rol. Preventieve maatregelen en regelmatige opvolging van kinderen kunnen helpen om bijziendheid tegen te gaan.

Meer myopie of bijziendheid

Recente studies uit China en Hong Kong tonen dat er meer bijziendheid was bij jonge schoolgaande kinderen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19 crisis. Tegelijk was er een duidelijke afname van buitenschoolactiviteiten, en een toename van schermtijd.

Bij myopie of bijziendheid ziet het kind voorwerpen of personen op afstand onscherp aangezien het oog te klein is. Myopie ontwikkelt zich voornamelijk tijdens de schooljaren en komt dus meer voor bij oudere kinderen en volwassenen dan bij jongere kinderen. Myopie is de meest voorkomende oogafwijking bij adolescenten. De oorzaak van myopie is complex. Naast genetische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol, zoals weinig buiten spelen en veel dichtbij kijken (lezen, schermgebruik).

Ook in België

Uit een enquête van Medianest bleek dat kinderen ook bij ons meer tijd op het scherm doorbrachten tijdens de pandemie. We kunnen dus vrezen voor een gelijkaardige toename van myopie, en eventueel ook andere zichtproblemen, bij kinderen in België. Daarbij komt nog dat wellicht een groot deel van de screenings op zichtproblemen van kinderen uitgesteld werd tijdens bepaalde periodes in 2020.

Minder naar de oogarts

Uit cijfers* van onafhankelijk ziekenfonds Partena, OZ en Partenamut blijkt dat er tijdens de eerste lockdown in maart 2020 een sterk uitstel of afstel van zorgen was. 

  • In de periode maart-mei 2020 nam het aantal contacten met een oftalmoloog af met 53% vergeleken met vorige jaren
  • Het aantal terugbetalingen voor brillenglazen en monturen nam af met 61%
  • De maanden daarop volgt er wel een kleine inhaalbeweging. Maar heel 2020 vergeleken met 2015-2019 zien we toch nog beduidend minder contacten met de oftalmoloog (-9.5%) en terugbetalingen voor brillenglazen en monturen (-13.6%).

Regelmatige opvolging voorkomt problemen

Om verergering van myopie tegen te gaan, is het van belang regelmatig naar de oogarts te gaan met je kind. Zorg daarnaast voor meer buitenactiviteit, en minder schermtijd. De 20-20-20 en 2 regel is daarbij een goede leidraad:

  • 20 minuten schermtijd, 20 seconden 20 meter ver kijken
  • 2 uur buiten per dag

Lees meer tips om bijziendheid te voorkomen. 


* We beschrijven hier de evolutie tussen 2015 en 2020 van het maandelijks aantal contacten met de oftalmoloog en van de maandelijkse terugbetalingen voor brillenglazen en monturen bij 6-17-jarige kinderen die lid zijn van het onafhankelijk ziekenfonds Partena, OZ en Partenamut. Dit geeft ons een idee van de impact van de coronacrisis op het uitstel van zorgen gerelateerd aan zichtproblemen. In 2020 waren er 348,140 6-17-jarige aangesloten bij de onafhankelijke ziekenfondsen Partena, OZ en Partenamut  (+1.8% sinds 2015).

 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.