Zachte vruchtenbroodjes

Huisgemaakte volkorenbroodjes met gedroogd fruit, van hotelschool Ter Groene Poorte.
Zachte vruchtenbroodjes

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast, samen met onze partners, wat inspiratie voor een gezond menu.

Ingrediënten

Voor 20 stuks van 45 gram:

  • 30 g verse gist
  • 3 dl lauw water
  • 300 g fijn volkorenmeel
  • 100 g speltmeel
  • 100 g tarwebloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 8 g zout
  • 150 g gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, dadels, veenbessen, banaan, …)

Bereiding

  • Los de gist op in het water.
  • Meng het volkorenmeel met het speltmeel en de tarwebloem. Maak een kuiltje in het midden en roer om. Laat 10 minuten staan. Kneed 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine.
  • Doe er de zonnebloemolie en het zout bij en kneed 3 minuten op hogere snelheid.
  • Snijd het gedroogde fruit in stukjes en meng ze onder het deeg. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram en vorm bolletjes. Laat ze 10 minuten rijzen.
  • Vorm de bolletjes opnieuw en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten. Knip elk bolletje eventueel vier keer in aan de zijkanten. Laat nog eens 35 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C. Bak de vruchtenbroodjes 18 minuten.

Voedingswaarde 

Per stuk van 45 gram (= 1,6 KHW):

  • 108 kcal (452 kJ)
  • 2,8 g
  • 1,7 g, waarvan 0,2 g VVZ
  • 20 g, waarvan 4,6 g suikers

Er is een bakverlies van ongeveer 10%.

Bron: Ter Groene Poorte

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Gezond eten

Lees ook

Lekkere en gezonde vieruurtjes

Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
21 februari 2020

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.
28 januari 2020

Gloednieuw receptenplatform Zeker Gezond

Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert  ‘Zeker Gezond’: een gloednieuw receptenplatform. Zeker Gezond wil burgers helpen bij het inplannen en bereiden van gezonde maaltijden. Aan de lancering is een televisiespot en socialmediacampagne gekoppeld.