Zachte vruchtenbroodjes

Huisgemaakte volkorenbroodjes met gedroogd fruit, van hotelschool Ter Groene Poorte.
Zachte vruchtenbroodjes

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast, samen met onze partners, wat inspiratie voor een gezond menu.

Ingrediënten

Voor 20 stuks van 45 gram:

  • 30 g verse gist
  • 3 dl lauw water
  • 300 g fijn volkorenmeel
  • 100 g speltmeel
  • 100 g tarwebloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 8 g zout
  • 150 g gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, dadels, veenbessen, banaan, …)

Bereiding

  • Los de gist op in het water.
  • Meng het volkorenmeel met het speltmeel en de tarwebloem. Maak een kuiltje in het midden en roer om. Laat 10 minuten staan. Kneed 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine.
  • Doe er de zonnebloemolie en het zout bij en kneed 3 minuten op hogere snelheid.
  • Snijd het gedroogde fruit in stukjes en meng ze onder het deeg. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram en vorm bolletjes. Laat ze 10 minuten rijzen.
  • Vorm de bolletjes opnieuw en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten. Knip elk bolletje eventueel vier keer in aan de zijkanten. Laat nog eens 35 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C. Bak de vruchtenbroodjes 18 minuten.

Voedingswaarde 

Per stuk van 45 gram (= 1,6 KHW):

  • 108 kcal (452 kJ)
  • 2,8 g
  • 1,7 g, waarvan 0,2 g VVZ
  • 20 g, waarvan 4,6 g suikers

Er is een bakverlies van ongeveer 10%.

Bron: Ter Groene Poorte

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Gezond eten

Lees ook

Wat schaft de pot vandaag? Peulvruchten!

1 op de 4 Vlamingen kan amper één, laat staan meerdere peulvruchten opnoemen. Jammer, want onbekend is onbemind! Peulvruchten zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen en aminozuren. Meer nog: wie ze opneemt in het voedingspatroon, verlaagt volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans het risico op diabetes, borstkanker én een hersenbloeding.
14 oktober 2019

5 vuistregels voor een gezonde evenwichtige voeding

Ongeveer de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast voldoende lichaamsbeweging is een gezonde, evenwichtige voeding essentieel om extra kilo’s tegen te gaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste adviezen? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet 5 vuistregels op een rij.