Worden alternatieve behandelingen als homeopathie terugbetaald?

Behalve de reguliere geneeswijzen bestaat er ook een ruim aanbod aan alternatieve behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, acupunctuur en osteopathie. De wettelijke ziekteverzekering voorziet hiervoor geen terugbetaling, maar Partena Ziekenfonds wel.

Wat is alternatieve geneeskunde?

Alternatieve geneeskunde is een verzamelnaam voor behandelingen en therapieën die een aanvulling zijn op de gewone medische zorg. Enkele bekende alternatieve geneeswijzen zijn bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur en osteopathie, maar ook behandelingen bij logopedisten, psychologen en diëtisten vallen onder de noemer alternatieve geneeskunde.

Terugbetaling voor alternatieve behandelingen

De wettelijke ziekteverzekering voorziet geen terugbetaling voor alternatieve behandelingen, Partena Ziekenfonds doet dat wel. Zo kan je per kalenderjaar 10 euro per sessie terugkrijgen, met een maximum van 6 sessies per kalenderjaar. 
 
Bekijk hier de voorwaarden en instructies om van deze tegemoetkoming voor alternatieve behandelingen te kunnen genieten.

Extra voordeel met Medicalia

Wil je nog meer voordeel genieten, dan kan je een beroep doen op Medicalia, onze verzekering voor medische kosten. Die betaalt 75% van de kosten terug voor de alternatieve behandelingen homeopathie, osteopathie, chiropraxie en acupunctuur. Je kan tot 600 euro per verzekerde en per aansluitingsjaar terugbetaald krijgen.
 
Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling, moet je zorgverstrekker een RIZIV-nummer hebben, of voorkomen op een van deze lijsten

Meer informatie over de voorwaarden en hoe je beroep kan doen op een terugbetaling vind je op onze pagina over Medicalia.

Artikel tags:

Lees ook

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.
10 april 2020

Stop met roken om het risico op ernstige COVID-19 te verlagen

Het is voor iedereen belangrijk om de juiste voorzorgmaatregelen te nemen om besmetting met en de verspreiding van het coronavirus te vermijden. Maar rokers kunnen nog een extra maatregel nemen: stoppen met roken tijdens deze uitbraak, want zo verminderen ze het risico op een zeer ernstige vorm van COVID-19.