Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.
Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Waarom moet je je wijsheidstanden laten trekken?

Je laat je wijsheidstanden trekken omdat ze in meer dan de helft van de gevallen problemen veroorzaken. Soms kunnen je wijsheidstanden niet doorbreken waardoor ze dus scheef in je kaak gaan zitten en pijn veroorzaken. Het is ook mogelijk dat van de wijsheidstand slechts een gedeelte doorbreekt waardoor het moeilijk is om dit stukje tand te poetsen. Dit kan leiden tot infecties of schade aan andere tanden. Of het kan zijn dat je tandenrij in een andere positie gaat staan doordat de wijsheidstanden tegen de overige tanden gaan duwen tijdens het doorkomen. En daardoor ook het werk van je beugel en orthodontist teniet doen. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.


In geval van pijn of andere problemen kun je je wijsheidstanden dus best laten trekken. De tandarts of de orthodontist kunnen je ook aanraden om je wijsheidstanden preventief te laten trekken omdat ze anders op latere leeftijd toch problemen zullen gaan veroorzaken.

Door wie en hoe kun je je wijsheidstanden laten trekken?

Je kunt je wijsheidstanden laten trekken door een kaakchirurg of door een tandarts. Op basis van een röntgenfoto schatten ze in wat de impact van de ingreep zal zijn. Je kunt ervoor kiezen om slechts één of twee wijsheidstanden per keer te laten trekken. Dit gebeurt dan via plaatselijke verdoving. Je kunt er ook voor opteren om al je wijsheidstanden tegelijk te laten trekken onder volledige narcose in het ziekenhuis.

Heeft het zin om je wijsheidstanden preventief te laten trekken?

Zeker en vast! Als de kaakchirurg of de tandarts je aanraadt om je wijsheidstanden preventief te laten trekken, kun je dit maar beter doen. Hoe jonger je bent wanneer de tanden getrokken worden, hoe sneller en minder pijnlijk het herstel. 

Hoe zit het met de pijn en zwelling achteraf?

Dit hangt een beetje van persoon tot persoon af. Het kan zijn dat je kaken wat gaan zwellen, de zogenaamde ‘hamsterwangen’. Het beste wat je kunt doen om die zwelling tegen te gaan is voldoende ijs leggen. Om de pijn te verzachten na het trekken van je wijsheidstanden neem je best de voorgeschreven pijnstillers. Ook eten kan pijn veroorzaken na het laten trekken van je wijsheidstanden. Probeer daarom om, zeker de eerste dagen, vloeibaar voedsel te eten zoals soep, pudding of puree. Uiteindelijk valt het al bij al best mee. Na een dag of drie is de meeste pijn weg en voel je je weer de oude!

Partena Ziekenfonds en de terugbetaling

Over de prijs van het laten trekken van je wijsheidstanden moet je je alleszins geen zorgen maken. Als je een tandverzekering hebt bij Partena Ziekenfonds, krijg je een deel van je tandartsbezoek terugbetaald. Ook als je ervoor kiest om je wijsheidstanden in het ziekenhuis te laten trekken geniet je een terugbetaling. Als je aangesloten bent bij één van onze hospitalisatieverzekeringen worden de kosten van je ziekenhuisopname gedekt!

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 Lees ook

Levenslang compleet verzekerd, dankzij Dentalia Plus en Partena Ziekenfonds

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Partena Ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een stuk meer dan de vroegere 375 euro. Samen met de complete bescherming van extra tandverzekering Dentalia Plus, die tot 1.250 euro terugbetaalt voor orthodontie en tandzorgkosten, ben je bij Partena levenslang én compleet beschermd tegen dure tandzorg.
Maar hoe zit dat nu allemaal in elkaar, met dat aanvullend voordeel en de extra tandverzekering?
03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.