NieuwsGezond leven
31 augustus 2017

deel

Weer meer sterfgevallen door overdosis drugs in Europa

Het aantal sterfgevallen door een overdosis drugs neemt alweer voor het 3e jaar op rij toe in Europa. Vooral nieuwe synthetische drugs baren zorgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. 

93 miljoen Europeanen…

Maar liefst 93 miljoen Europeanen, ruim een kwart van de bevolking tussen 15 en 64 jaar, gebruikte al eens een illegale drug. En dat is niet zonder gevaar, zo blijkt uit de cijfers van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. In 2015 verloren 8.441 mensen het leven na een overdosis, een stijging met 6% ten opzichte van 2014. Cannabis blijft met voorsprong het populairste roesmiddel, gevolgd door cocaïne, MDMA en amfetamines. 

Gevaar van nieuwe synthetische drugs

Heroïne veroorzaakt een heel aantal sterfgevallen, maar ook nieuwe synthetische drugs vormen een steeds grotere bedreiging. Die bootsen het effect van heroïne en morfine na en zijn vaak nog veel gevaarlijker. Voorlopig is hun marktaandeel nog klein, maar dat zou snel kunnen veranderen. Aangezien ze makkelijk verborgen en vervoerd kunnen worden, vormen nieuwe synthetische drugs aanlokkelijke handelswaar voor de georganiseerde misdaad. Vaak worden ze aangeboden in de vorm van poeders, tabletten, capsules of zelfs neussprays. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving.

 

Artikel tags:

Lees ook

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.
10 april 2020

Stop met roken om het risico op ernstige COVID-19 te verlagen

Het is voor iedereen belangrijk om de juiste voorzorgmaatregelen te nemen om besmetting met en de verspreiding van het coronavirus te vermijden. Maar rokers kunnen nog een extra maatregel nemen: stoppen met roken tijdens deze uitbraak, want zo verminderen ze het risico op een zeer ernstige vorm van COVID-19.