NieuwsGezond leven
31 augustus 2017

deel

Weer meer sterfgevallen door overdosis drugs in Europa

Het aantal sterfgevallen door een overdosis drugs neemt alweer voor het 3e jaar op rij toe in Europa. Vooral nieuwe synthetische drugs baren zorgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. 

93 miljoen Europeanen…

Maar liefst 93 miljoen Europeanen, ruim een kwart van de bevolking tussen 15 en 64 jaar, gebruikte al eens een illegale drug. En dat is niet zonder gevaar, zo blijkt uit de cijfers van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. In 2015 verloren 8.441 mensen het leven na een overdosis, een stijging met 6% ten opzichte van 2014. Cannabis blijft met voorsprong het populairste roesmiddel, gevolgd door cocaïne, MDMA en amfetamines. 

Gevaar van nieuwe synthetische drugs

Heroïne veroorzaakt een heel aantal sterfgevallen, maar ook nieuwe synthetische drugs vormen een steeds grotere bedreiging. Die bootsen het effect van heroïne en morfine na en zijn vaak nog veel gevaarlijker. Voorlopig is hun marktaandeel nog klein, maar dat zou snel kunnen veranderen. Aangezien ze makkelijk verborgen en vervoerd kunnen worden, vormen nieuwe synthetische drugs aanlokkelijke handelswaar voor de georganiseerde misdaad. Vaak worden ze aangeboden in de vorm van poeders, tabletten, capsules of zelfs neussprays. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving.

 

Artikel tags:

Lees ook

HPV-vaccinatie nu ook voor jongens

Tot voor kort werden enkel meisjes ingeënt tegen het HPV-virus. Sinds het schooljaar 2019-2020 kunnen ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs een gratis vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) krijgen.

15 januari 2021

Een uitstrijkje, wij doen het. En jij?

Januari is de actiemaand rond baarmoederhalskanker. Ben je een vrouw tussen 25 jaar en 64 jaar? Dan is het belangrijk om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Is het bij jou al meer dan 3 jaar geleden, dan zal je een uitnodiging krijgen.