Nieuws Gezond leven
28 juni 2021

deel

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.
Tussen 1 juni en 1 oktober 2021 krijgen 10.000 Belgen, geselecteerd volgens specifieke criteria, de kans om gratis de FibriCheck-app te downloaden en gedurende één week hun hartritme te testen op hun smartphone. Want met FibriCheck kunnen patiënten vanop afstand gescreend en gemonitord worden, zonder het persoonlijke contact met een arts te verliezen.

Door je hartritme te testen, neem je ook anoniem deel aan de nationale studie van Belgische cardiologen en ritmologen (BeHRA) om meer kennis te krijgen over voorkamerfibrillatie en hartritmestoornissen. 

Waarom je hartritme controleren?

Eén volwassene op vier lijdt aan aritmie, waarvan voorkamerfibrillatie de meest voorkomende aandoening is. Deze aandoening vervijfvoudigt bovendien het risico op beroertes.
Daarom is het belangrijk je hartritme regelmatig te controleren.

Wie kan zijn/haar hartritme testen?

Niet iedereen loopt evenveel risico op hartritmestoornissen. Daarom worden er enkele vragen gesteld alvorens je toegang krijgt tot de gratis download van de FibriCheck-app.

Meer info

 

Lees ook

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.
18 oktober 2021

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
15 oktober 2021

Oproep kandidatuurstelling ziekenfondsverkiezingen 2022

In juni 2022 worden de nieuwe algemene vergaderingen van Helan Onafhankelijk ziekenfonds en MLOZ Insurance geïnstalleerd. Om de zes jaar worden hiervoor in alle ziekenfondsen van het land verkiezingen georganiseerd. Wil je je hiervoor kandidaat stellen? Dat kan. Alle info vind je hier.