Nieuws Gezond leven
13 januari 2020

deel

We kopen met z’n allen minder en minder kilocalorieën

Sinds 2012 kochten de Belgen ongeveer 4 % minder kilocalorieën in de winkel. De samenstelling van de voeding in de winkelrekken wordt steeds evenwichtiger. Dat blijkt uit cijfers van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

Minder zout, suiker en vet

Fevia, handelsfederatie Comeos en de overheid gingen in 2012 een engagement aan: het aantal kilocalorieën in onze voeding doen dalen met 5 % tegen 2020. Op dit moment zitten we aan een daling met 4 %. De kans is dus groot dat deze doelstelling gehaald zal worden. Een goede zaak, want minder kilocalorieën betekent minder zout, suiker en vet in onze voeding. Daarnaast bevatten onze voedingsmiddelen ook meer vezels en vitaminen. 

Nutri-Score

Ook Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert tevreden. Al wijst ze erop dat er nog meer inspanningen nodig zijn om de gezonde keuze voor de consument eenvoudiger te maken. Onder meer de Nutri-Score kan daarbij helpen. Dankzij deze score kan je aan de hand van 5 kleuren en letters zien hoe (on)gezond een voedingsproduct is.

Professioneel voedingsadvies

Wil je graag professioneel advies van een diëtist over jouw eetgewoontes? Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je ten minste vier sessies bij een diëtist terugbetaald. Ontdek hier jouw voordeel.
Heb je hier nog meer vragen over? Praat erover met je huis- en/of kinderarts.

Meer info

Ontdek meer over de Nutri-Score op de site van de FOD Volksgezondheid.

Je vindt tips om gezonder te eten in onze gratis gids

Lees ook

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.

Gezond eten = Gezond slapen

Heerlijk toch, een pita na een avondje stappen?  Of een reep chocolade tijdens  je favoriete film? Maar is dat wel een goed plan, net voor je gaat slapen? Geloof het of niet, wat je in je mond stopt, beïnvloedt je slaap en je gezondheid. Maar hoe zit dat nu echt in elkaar?
07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.