Stifttand of implantaat? Soorten tandprothesen: een overzicht

Een stifttand biedt de ideale oplossing bij het verlies van een tand. Vandaag worden stifttanden echter minder vaak geplaatst, maar kiezen tandartsen eerder voor implantaten en kronen. Maar wat kosten deze tandcorrecties nu? En wat zijn de verschillen? We geven je graag meer informatie. 
Stifttand of implantaat? Soorten tandprothesen: een overzicht

Stifttand

Een stifttand is een compleet nieuwe tand, het is een staafje met daarop een tandkroon. Dit staafje wordt in de wortel aangebracht. Met een stifttand herstelt men een gebroken of slechte tand. Tandartsen maken hiervan vaak gebruik wanneer de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand te hard beschadigd is om deze te herstellen. Een stifttand is een volledig nieuwe tand die in de kaak verankerd wordt.  Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Implantaat

Vaak vergelijkt men een implantaat met een stifttand. Een implantaat is geen valse tand, wel een valse wortel die dient als steun voor een valse tand zoals een kroon. Deze valse wortel is een titanium schroefje die in het kaakbot gedraaid wordt. Hierop plaatsen ze dan een brug, kroon of kunstgebit. Omdat de zenuw al weg is, is het plaatsen van een implantaat pijnloos.

Kroon

Een kroon is een tandprothese die men over een bestaande tand plaatst. Ze slijpen je eigen tand dan tot een punt en daarover komt de kroon te zitten. 

Wat is de gemiddelde prijs?

De gemiddelde prijs van deze tandzorg komt op 750 euro. Door deze prijs moet je je alleszins niet laten tegenhouden. Heel wat ziekenfondsen bieden tandverzekeringen aan voor de terugbetaling van een tandprothese, een tandimplantaat, een stifttand of een kroon. 

Terugbetaling

De tandverzekering Dentalia Plus biedt een terugbetaling tot 1.250 euro per persoon per jaar voor een beugel, tandprothese, tandimplantaat, stifttand of kroon

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor tandprothesen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

Lees ook

03 februari 2020

Vlaming vreest dat z'n gebit nog veel geld gaat kosten

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. De helft van die mensen vindt dat een goede reden om te kiezen voor een extra tandverzekering.