Je tanden poetsen: de juiste poetstechniek

De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Hoe vaak poets jij je tanden? En heb je een goede poetstechniek? Ook flossen is een goed idee.
Je tanden poetsen: de juiste poetstechniek

Zo poets je je tanden NIET

 • Hard schrobben is nutteloos. Door de kracht die je uitoefent op de tandenborstel, buigen de haren om. Omgebogen haren verliezen hun doeltreffendheid.
 • Poetsen met snelle, korte bewegingen (op en neer, heen en weer) verkleint het poetsoppervlak van de tandenborstel.

Zo poets je je tanden WEL

 • Een goede poetsbeurt duurt 2 minuten.
 • Maak zachtjes kleine, ronde bewegingen met de tandenborstel. Bij het poetsen moeten de haren op de tandenborstel loodrecht staan op het tandoppervlak.
 • Begin met de buitenkant van de tanden in het bovenste kaakbeen en poets daarna de buitenkant van de tanden in de onderkaak. 
 • Doe hetzelfde voor de binnenkant van de tanden en poets daarna het kauwoppervlak van de tanden bovenaan en onderaan. 
 • Poets ook het tandvlees zachtjes om de vorming van tandplak tegen te gaan.
 • Poets de tong en het gehemelte, dat zorgt voor een frisse adem.

Hoe vaak moet je je tanden poetsen?

Je tanden verdienen een flinke poetsbeurt telkens als je iets eet, ook al is het maar een hartig tussendoortje. Bacteriën zijn immers verzot op suiker en dat is een catastrofe voor je tanden! 

Op school of na een zakenlunch is het niet altijd eenvoudig om je tube tandpasta boven te halen. In dat geval volstaat het om een natte tandenborstel te gebruiken. De voorkeur blijft natuurlijk uitgaan naar een klassieke poetsbeurt.

Kies ook voor de juiste tandenborstel en tandpasta voor jouw gebit. Zo geniet je van een beter resultaat van je poetswerk.

Flossen, een goed idee

Met een tandenborstel slaag je er soms niet in om alle etensrestjes van tussen de tanden te verwijderen. Dat is bijzonder vervelend, want precies die plaats is een broeinest voor cariës. In dat geval biedt flossen een uitweg. Met tandzijde maak je de plaatsen schoon waar je met een tandenborstel niet bij kunt. 

Zo ga je te werk:

 • Neem een eindje tandzijde (ongeveer 10 cm) en span het draadje op door de uiteinden stevig tussen duim- en wijsvinger te houden. 
 • Beweeg het draadje zachtjes heen en weer tussen de tanden, zowel bovenaan als onderaan. 
 • Flos minstens 1 keer per dag.

Bescherm je gebit

Ga regelmatig op controle bij de tandarts om eventuele problemen snel te laten behandelen. Krijg je alsnog problemen met je tanden? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds geeft daarop een uniek antwoord. 

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

Lees ook

Het verhaal van Magali

Magali (15) speelt hockey sinds haar derde. Met twee grote broers op het hockeyveld is ze er letterlijk ingerold. Net als haar broers speelt ook Magali intussen bij het Belgische nationale hockeyteam: de Red Panthers.
 

Tandprothese? Tot 80% van de kosten terug!

Je tanden moeten een leven lang mee. Verzorg ze dus goed. Moet je toch één of meerdere zieke tanden vervangen? Met bruggen, kronen, implantaten? Of met een volledige of gedeeltelijk uitneembare prothese? Reken op de tandzorgverzekering van Partena ziekenfonds.