Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?

Kinderen zijn steeds in volle ontwikkeling. Ze leren spreken en later lezen en schrijven. Bij het ene kind gaat dat al wat vlotter dan bij het andere, op zich niets om je zorgen over te maken. Behalve als de problemen blijven aanslepen. Is je kind onverstaanbaar doordat het klanken verkeerd uitspreekt? Ligt het leestempo van je kind behoorlijk laag? Of is er geen dictee dat niet vol met schrijffouten staat? Dan kan je misschien best eens met je kind naar een logopedist gaan.
Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?

Wat doet een logopedist?

Een logopedist houdt zich voornamelijk bezig met het behandelen, maar ook de preventie van en het onderzoek naar stoornissen op het gebied van spraak, taal stem en gehoor.Download ook onze handige gids over logopedie.

Wanneer moet ik advies overwegen?

Maar laat ons eerst en vooral duidelijk stellen dat elk kind op zijn eigen tempo leert communiceren en er heel wat verschillen zijn tussen traag en opmerkelijk traag. We geven je graag een overzicht van wat per leeftijd zorgwekkend kan zijn.


Baby’s komen in principe enkel in uitzonderlijke gevallen in aanmerking voor de logopedist (bijvoorbeeld bij ernstige aangeboren gehoorstoornissen of kinderen met hersenverlamming). Omdat in dat geval een arts je dan zeker doorverwijst, beginnen we meteen met de leeftijd van ongeveer 1 jaar oud.


+- 1 jaar

Kinderen rond de leeftijd van 1 jaar spreken nog niet, maar de non-verbale communicatie is in principe al wel in volle ontwikkeling. Heeft je kind het moeilijk om samen te lachen of te spelen, is er weinig oogcontact, gebaren, gebrabbel of andere geluiden? Dan kan het zeker geen kwaad een logopedist te contacteren.


1 jaar - 15 maanden

Dit is de fase waarin peuters verbaal worden en stilaan beginnen spreken. Brabbelt je kindje opvallend weinig of blijven die eerste woordjes zoals ‘papa’ of ‘mama’ merkbaar lang uit? Dan hoef je je nog geen zorgen te maken, maar mag je zeker een logopedist aanspreken om eens kennis te maken met je kind.


18 maanden - 2,5 jaar

De woordenschat van je kind breidt nu sterk uit. ‘Ikke ook’ of ‘koek hebben’ ga je (misschien vaker dan je zou willen) steeds meer horen. Merk je toch dat je kind weinig woorden bijleert, geen combinaties maakt en eenvoudige vragen niet lijkt te verstaan? Neem dan misschien toch even contact op met een logopedist.


2,5 - 3 jaar

Daar zijn die eerste korte zinnetjes van 3, 4 of zelfs 5 woorden. Er is nog weinig structuur maar je weet steeds beter wat je kind bedoelt en hebt - soms leuke - gesprekjes. Blijft het toch bij losse woorden en blijft het moeilijk om instructies te begrijpen? Dan mag je zeker een afspraak maken.

3 - 4 jaar

Je kind maakt enkelvoudige zinnen en bouwt ze ook beter op. Meervoud is nog moeilijk en ook vervoegingen zijn nog... creatief. Dat is uiteraard niet erg, laat staan abnormaal. Maar blijft je kind heel moeilijk verstaanbaar en merk je ook dat je kind dit zelf beseft en stilaan gefrustreerd geraakt? Overweeg dan toch een afspraak.


4 - 6 jaar

De zinnen van je kind zijn nu bijna volledig correct, met af en toe een foutje. ‘Ik wil tv kijken’ of ‘wanneer mag ik spelen’ zijn geen uitzonderlijke zinnen meer. Bijna alles wat de kleuter zegt is verstaanbaar en de taal lijkt steeds meer op die van volwassenen. Maar misschien is een bezoekje aan de logopedist geen slecht idee wanneer je kind toch opvallend veel moeite heeft om correcte zinnen te vormen, moeilijk verstaanbaar is en opdrachten moeilijk begrijpt.


Moest je kind, ongeacht de leeftijd, lange tijd of regelmatig hees zijn, beginnen stotteren, nog steeds veel duimzuigen of open-mondgedrag vertonen, dan is deskundig advies zeker geen overbodige luxe.

Ervaring en kennis van zaken maken het verschil

Belangrijk om in het algemeen te onthouden is dat, als een van de bovenstaande zaken zich voordoet, er niet per se een groot probleem is. Wel wil je vermijden dat je kind snel achterop geraakt op school, en dan spreek je best met een professional. Je zult immers van alle kanten tips van bezorgde leerkrachten en familieleden krijgen, maar ervaring en kennis van zaken zullen het verschil maken.

Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling van logopedie

Alles wat je moet weten over logopedie

Wil je meer weten over de verschillende leerstoornissen en logopedie? Download onze gratis gids

ebook logopedie

 

Artikel tags:

Lees ook

Terug dichter samen werken en leven

Hoe ga je om met angst of wantrouwen bij dagelijks contact?  Binnenkort werken en leven we weer dichter bij elkaar samen. Dit zorgt voor onzekerheid en wantrouwen rond een mogelijke besmetting of veilig gedrag. Angst wordt vaak groter als je het probeert weg te drukken. Erover praten kan helpen - met collega’s, dierbaren of anderen.

Hoe voorkom je schermmoeheid

We gingen ten rade bij digital trainer Matthias Dewilde rond ‘digitaal bewust leven’.  Technologie is een groter deel van ons leven geworden, nu velen verplicht van thuis uit werken. Dankzij heel wat tools blijven we in contact met onze collega’s en kunnen we verder werken. Toch hebben deze aanpassingen ook voor heel wat nieuwe uitdagingen gezorgd.

Enkele slaaptips in tijden van Corona

Voel je je niet uitgerust ’s ochtends? Pieker je ‘s nachts door over je dierbaren of nemen je angsten grotere proporties aan in het donker? Twintig procent van de mensen tussen 18 en 65 jaar slaapt slechter sinds de uitbraak van de coronacrisis. Vaak heeft dit te maken met zorgen of angst. Hoewel we als mens wel wat stress en slaapdeprivatie aankunnen, kan zich dit toch op veel lange termijn gaan wreken.