Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Denk je dat je zelf te veel drinkt of ken je iemand waarvan je vermoedt dat hij verslaafd is aan alcohol? Hieronder lees je hoe je een alcoholverslaving herkent; welke schade alcohol aanricht en welke stappen je moet zetten om van een alcoholverslaving af te komen.

Wat is een alcoholverslaving?

Het VAD raadt over het algemeen aan om niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week te drinken en de consumptie daarvan over verschillende dagen te verspreiden. Voor de definitie van een alcoholverslaving is het aantal glazen alcohol dat iemand wekelijks drinkt eigenlijk niet eens echt van belang. We spreken van een alcoholverslaving zodra iemand geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Een alcoholist drinkt zoveel dat zijn gezondheid, werk en/of sociale leven er ernstig onder lijden.

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving is een ziekte waarbij iemand geen controle meer heeft over zijn alcoholgebruik.

Een alcoholist ervaart daardoor onthoudings- en tolerantieverschijnselen:

  • Onthoudingsverschijnselen: wanneer iemand die verslaafd is aan alcohol stopt met drinken ervaart hij onthoudingsverschijnselen zoals misselijkheid, transpiratie, prikkelbaarheid, angst, slapeloosheid en trillen.
  • Tolerantie houdt in dat iemand een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren.

Vicieuze cirkel

Een alcoholist komt zo al snel in de vicieuze cirkel van een verslaving terecht: hij drinkt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en ontwikkelt zo een steeds grotere tolerantie.

 

Door langdurig alcoholgebruik ontstaat afhankelijkheid; een alcoholist heeft voortdurend de drang om iets te drinken en uiteindelijk gaat de alcohol zijn leven domineren. Door het drinken van alcohol verdwijnt bovendien het vermogen tot zelfkritiek. Hierdoor zullen mensen die verslaafd zijn aan alcohol zelf vaak ontkennen dat ze verslaafd zijn. Een alcoholverslaving is zo moeilijk te herkennen.

De gevolgen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving heeft een grote impact op het leven van de verslaafde en op zijn omgeving. Het in stand houden (en het ontkennen) van de verslaving vraagt veel tijd, waardoor werk, familie en vrienden naar de achtergrond verdwijnen.

 

Daarnaast richt langdurig alcoholgebruik schade aan aan organen zoals de alvleesklier en de lever. Pancreatitis, levercirrose, hepatitis B, leverkanker, hartritmestoornissen, een hart- of herseninfarct, dementie of de ziekte van Korsakov kunnen daar het gevolg van zijn. Zo kan iemand die verslaafd is aan alcohol zich letterlijk dood drinken.

Wat te doen bij een alcoholverslaving?

Sommige mensen slagen erin om zelf hun alcoholprobleem op te lossen. Het is inmiddels echter bewezen dat voor veel alcoholverslaafden professionele hulp de grootste kans op succes biedt. Motiverende gespreksvoering, psychologische begeleiding, zelfhulpgroepen of zelfs medicatie kunnen helpen om van de verslaving af te komen.

 

Denk je dat je zelf een alcoholverslaving hebt of herken je de signalen van een alcoholverslaving bij iemand uit je omgeving? Dan is hulp vragen van een professional een van de beste dingen die je kan doen. 

Artikel tags:

Lees ook

Hoe gezonde gewoontes aanleren... én vasthouden?

Dagelijks twee stukken fruit eten, drie keer per week sporten, lekker ontspannen een boek lezen ... Allemaal gezonde gewoontes die we graag willen volhouden voor een leven in balans. Want tijdens een vakantie, wanneer we heel relaxed zijn en de tijd nemen, lukt dat heel aardig. Maar eenmaal terug thuis in de ‘normale routine’ is het vaak andere koek. Hoe lang duurt het voordat zo’n nieuwe gewoonte in je ‘systeem’ zit? En hoe hou je ze ‘vast’? Partena Ziekenfonds zocht het voor je uit!
22 maart 2021

Gunstig advies voor het vaccin van AstraZeneca

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat dit vaccin niet leidt tot een toename van het  algemeen risico op bloedklonters bij mensen die ermee werden ingeënt. Er is wetenschappelijk gezien geen verband tussen de vaccinatie en een hoger risico op trombose.