NieuwsGezond leven
02 maart 2021

deel

Waddist, een nieuwe app door én voor jongeren

Waddist is een gloednieuwe app voor jongeren van 12 tot en met 30 jaar. De gratis app is een online barometer die peilt naar de mening van jongeren over allerlei thema’s. Volgens De Ambrassade, een koepelorganisatie voor jeugdwerk, en de Arteveldehogeschool wordt nog te veel over jongeren gesproken en te weinig met hen. Met deze app willen ze jongeren een stem geven.

De stem van jongeren

Waddist? Een algemene vraag die dagelijks gesteld wordt in de app aan de hand van drie korte meerkeuzevragen: het gaat telkens over iets uit de actualiteit, iets luchtigs en iets diepgaands. De resultaten worden niet alleen gedeeld met de jongeren zelf, maar ook met de pers, beleidsmakers en onderzoekers om zo te weten te komen wat er leeft bij de jongeren. 

De initiatiefnemers vonden dat de groep vaak vergeten werd tijdens de coronacrisis, en wilden hen op die manier ook een stem geven. “Via Waddist kunnen we de stem van jongeren een plaats geven in actuele vraagstukken en innovatieve projecten rond onderwijs, vrije tijd, jeugd(welzijns)werk, enzovoort”, legt Sofie Vanassche, Hoofd Onderzoek en Ontwikkeling in het domein Onderwijs aan de Arteveldehogeschool, uit. Eva Vereecke, Directeur van De Ambrassade, vult aan: “Waddist moet dé tool worden om de vinger aan de pols te houden bij jongeren en hun stem centraal te zetten in de debatten over hun leefwereld. Na verloop van tijd wordt deze app een schat aan informatie voor jeugdorganisaties, beleidsmakers, maar ook jongeren zelf.” 

Hoe werkt de app?

Jongeren kunnen inloggen met hun e-mailadres of een socialmedia-account. Na het ingeven van hun geboortejaar en postcode is de app klaar voor gebruik. De app vraagt naar het geboortejaar, zodat de vragen daarop afgestemd kunnen worden. Een tiener krijgt dus andere vragen voorgeschoteld dan een twintiger. De app verwerkt de gegevens volledig anoniem, maar vraagt wel naar de postcode om zo de antwoorden geografisch te kunnen situeren.

Elke dag om 17u schotelt de app drie korte meerkeuzevragen voor om te weten wat jongeren denken en voelen. De vragen worden ofwel getipt door de jongeren zelf, ofwel ingestuurd door jeugdorganisaties of onderzoekers. Alle ingestuurde vragen worden eerst zorgvuldig bekeken op inhoud, verwoording en impact op de gebruiker. Na het invullen van de vragen krijgen ze de tip van de dag te zien, aangeleverd door het Vlaamse Jeugdinformatieplatform WATWAT, en de resultaten van de antwoorden van de voorgaande dag.

Meer info?

Voor meer informatie over de app, kan je terecht op de website van De Ambrassade.

Lees ook

Hoe omgaan met eenzaamheid? Tips van onze zorgverleners

Bijna de helft van de Belgen voelt zich "soms tot altijd" eenzaam. Best een hoog cijfer. Van waar komt die massale eenzaamheid? Is het een nieuw fenomeen of is eenzaamheid van alle tijden? En hoe ervaren vooral oudere personen eenzaamheid? Lees meer over eenzaamheid en ontdek de tips van onze eigen zorgverleners van Partena en OZ Gezinszorg.
 
28 januari 2021

Mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis: een gesprek kan wonderen doen

De coronacrisis heeft een grote impact op zorgverleners, zowel op persoonlijk, professioneel, als lichamelijk vlak. Dat toont een enquête van Sciensano. Het Rode Kruis Vlaanderen onderzocht wat kan helpen voor het mentaal welzijn van de zorgverstrekkers. Directe steun van leidinggevenden en collega’s blijkt cruciaal om met de situatie om te gaan om (extra) mentale problemen te voorkomen.

De geluksdriehoek: inspiratie en tools voor meer geluk

“Gelukkig nieuwjaar”, “veel geluk”, … We wensen iedereen zo makkelijk geluk toe. Maar wat is geluk eigenlijk? Kan je zelf beïnvloeden hoe gelukkig je je voelt? En hoe doe je dat dan? De geluksdriehoek verzamelt wetenschappelijke kennis rond geluk en mentaal welzijn, en geeft inspiratie en richtlijnen.