Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.
Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren?

Het is erg belangrijk om van kinds af aan alle voorgeschreven inentingen toegediend te krijgen. Waarom? Met behulp van deze de vaccinaties krijg je namelijk een verzwakte vorm van het virus of de bacterie toegediend. Door deze stoffen vòòr de potentiële uitbraak van deze ziektes toegediend te krijgen, gaat je lichaam antistoffen produceren en ben je veel beter gewapend tegen ziektekiemen.

De adviezen rond vaccinaties worden regelmatig bijgestuurd door de Hoge Gezondheidsraad. Zij zijn het doorgeefluik tussen het beleid en de wetenschappelijke wereld op het vlak van de volksgezondheid. Zoals recent bijvoorbeeld, werd aangeraden om ook jongens te laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus. Recent onderzoek toonde immers aan dat het virus niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaakt. De besmetting kan ook leiden tot bv. peniskanker, anuskanker en keelkanker.

Vaccineren stopt niet na je kinderjaren

Voor sommige ziektes ben je slechts voor een beperkte periode beschermd. Zo kan je je jaarlijks voor de griep laten inenten. Dit wordt vooral aangeraden voor mensen vanaf 50 jaar en risicopersonen. Daarnaast dien je difterie en tetanus om de 10 jaar te laten vernieuwen, al is dit niet verplicht.

Sinds 2013 worden zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Ook personen die vaak in contact zullen komen met de baby, worden aanbevolen zich te laten vaccineren. Kinkhoest kan bij zuigelingen immers voor ernstige complicaties zorgen, zoals een ademhalingsstilstand of zelfs een overlijden.  Tijdens de zwangerschap kan de besmetting ook leiden tot een vroegtijdige bevalling.

Plan je binnenkort een verre reis? Dan is het een goed idee om je te informeren naar de gezondheidsadviezen voor jouw vakantiebestemming. Een reisvaccin is vaak een doeltreffende en langdurige bescherming. Jouw huisarts kan je er meer over vertellen. Doe dit tijdig, want sommige vaccinatieschema’s nemen weken tot maanden in beslag. 

De Europese Vaccinatieweek

Europese Vaccinatieweek

De Europese Vaccinatieweek (van 24 tot 30 april) vraagt dit jaar in Vlaanderen ook opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. Mensen staan er soms niet bij stil dat daar ook andere kiemen kunnen circuleren die minder aanwezig zijn bij ons. Voor dergelijke reizen ga je best op voorhand na of bepaalde (extra) vaccinaties aanbevolen zijn.

Zo komt Hepatitis A nog steeds meer voor in sommige landen (Turkije bijvoorbeeld), en dus laat je je beter inenten vóór je op reis gaat. Zo breng je ook geen ziektes als souvenir mee naar huis. Ook hier vraag je best voor je reis advies aan je huisarts of apotheker.

Check zelf je vaccinaties

Twijfel je of je alle nodige vaccinaties in het verleden gekregen hebt? Dat kun je zelf online nakijken via de overheidssite Mijngezondheid.belgie.be. Vind je daar geen info, vraag dan advies aan je huisarts. Hij/zal zal beslissen of je inhaalvaccinaties nodig hebt.

Mazelen in opmars

Begin dit jaar zagen we wereldwijd een forse opmars van de mazelen. Zo waren er in de eerste helft van dit jaar al bijna 40.000 gevallen van mazelen, ten opzichte van 24.000 over heel 2017. Deze opmars van 30% in slechts één jaar tijd is te wijten aan een vals gevoel van veiligheid. Dit is ontstaan na de jaren ‘80, toen de ziekte bijna verdwenen bleek te zijn. Vele ouders vonden het niet meer nodig om hun kinderen te vaccineren, met de gekende gevolgen.

Link met bepaalde aandoeningen?

Bovendien zijn er heel wat ouders die schrik hebben door het ongefundeerde nieuws dat via media en internet verspreid wordt: daarin wordt vaak de link gelegd tussen bepaalde aandoeningen en vaccinaties. Het gaat daarbij vaak om ziektes waarvan we de oorzaak (nog) niet weten. Sommige ouders weigeren daarom hun kinderen te vaccineren. Zo werd er bijvoorbeeld een onterecht verband gelegd tussen het vaccin tegen mazelen en het ontstaan van autisme.

Je vaccinaties 80% terugbetaald

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 80% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Wil je meer weten over vaccineren? Op Vacciweb lees je alle uitgebreide informatie over het hoe en waarom van vaccinaties.

Meer info

Download ook onze brochure Vaccinaties bij kinderen

 

Lees ook