Een stappenteller kopen: waarom is dit een goed idee?

Goede voornemens om meer te gaan bewegen? Top! Je hoeft niet meteen een fitnessabonnement te kopen of je in te schrijven voor de eerstvolgende marathon. Meer wandelen, de trap nemen in plaats van de lift of te voet inkopen doen, is al een goede eerste stap. Een stappenteller zal dit alleen maar leuker én uitdagender maken.
Een stappenteller kopen: waarom is dit een goed idee?

We zijn soms te gemakzuchtig en nemen heel vlug de wagen voor korte afstanden. Heel veel mensen hebben bovendien een zittend beroep, wat hun gezondheid niet ten goede komt. Meer bewegen is dus voor velen onder ons een must. Wandelen is makkelijk doenbaar voor iedereen en dus zeker een slimme optie. Wandelen is bovendien erg gezond, aangezien het je spieren en botten versterkt, je bloeddruk verlaagt, je kans op diabetes verkleint, je nachtrust verbetert en je helpt in de strijd met overgewicht. 

10.000 stappen is het magische getal waar je ongetwijfeld al iets over hoorde. Uit onderzoek blijkt dat een volwassene gemiddeld 6.000 stappen per dag zet. Om de gezondheidsvoordelen van wandelen echt te voelen, moet je er minstens 4.000 extra zetten. Dit komt overeen met een stevige wandeling van een half uurtje. 

Wil je graag bijhouden hoeveel je dagelijks wandelt? Dan is een stappenteller een goed idee.

Wat is een stappenteller?

Een stappenteller of een pedometer is een toestelletje dat bijhoudt hoeveel stappen je dagelijks zet. Het meet op basis van bewegingen het aantal gezette stappen.  Doorgaans wordt aangeraden om de stappenteller op heuphoogte te dragen, door hem aan je broekrand te bevestigen. Er bestaan ondertussen al heel wat varianten waaronder activiteitsarmbanden en sporthorloges die naast de stappen ook de afgelegde route, de hartslag en het soort activiteit bijhouden. 

Waarom is een stappenteller interessant?

  • Een stappenteller of pedometer helpt je om gezond door het leven te gaan. Je maakt het voornemen om meer te bewegen en dat zal je gezondheid alleen maar ten goede komen. Je dacht misschien dat het wel goed zit met je dagelijkse beweging? De stappenteller geeft eerlijk weer hoeveel je nu écht beweegt. 
  • Een stappenteller/pedometer is de perfecte motivator. Als je op je eerste dag 7000 stappen haalt, dan zal je de volgende dag je uiterste best doen om dat aantal te verhogen. Elke dag opnieuw. Op die manier kan de stappenteller bovendien je coach worden als je een persoonlijk beweegprogramma wil volgen. 

Andere activiteiten

Ga je ook elke week eens zwemmen of fietsen? Sommige stappentellers nemen deze beweging mee op in hun berekeningen. Is dit niet het geval? Weet dat je voor elke tien minuten extra beweging, zoals baantjes zwemmen of een stevige fietstocht, 1500 stappen erbij mag rekenen. 

Wat is er belangrijk bij de aankoop van een stappenteller?

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare stappenteller en niet zomaar de eerste de beste aan te schaffen.

  • Goedkope pedometers hebben een erg rudimentaire manier van tellen, bij elke schok komt er een stapje bij.
  • Duurdere modellen gaan veel genuanceerder te werk en houden rekening met beweging in alle richtingen, wat een meer waarheidsgetrouwe meting oplevert. 
De Omron stappenteller uit de Gezondheidsshop van Partena Ziekenfonds wordt wereldwijd gezien als één van de meest betrouwbare toestellen. Deze pedometer maakt gebruik van die 3D-interpretatie van de stapbeweging, het houdt dagelijks je stappen en de bijhorende afstand bij en heeft een geheugen van 7 dagen. Er bestaan heel wat duurdere modellen die bovendien uitpakken met tal van extra functies, maar dit is - als je hem alleen gebruikt als stappenteller - helemaal overbodig. 

Zie je het wat ambitieuzer, dan is de Runtastic Orbit aangewezen. Deze activiteitstracker kun je dragen als armband of op je broeksriem klikken. Dit is niet zomaar een stappenteller, want ook je andere sportbewegingen en slaapcycli worden gemeten. Dankzij de bijhorende applicatie kun je al deze handige informatie goed volgen en nieuwe doelen stellen. 

Kriebels?

Begint het te kriebelen? Ontdek het aanbod in de Gezondheidsshop Shopavita van Partena Ziekenfonds. Leden hebben een streepje voor en genieten een korting. 

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.