Waarom bewegen?

Iedereen weet dat beweging belangrijk is voor je gezondheid. Tot actie overgaan is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een drukke job, het gezinsleven, of gewoon... moe? Er zijn heel wat redenen waarom je het niet zou doen. Wij geven jou graag enkele goede redenen om wél te bewegen. 
Waarom bewegen?

5 redenen om te bewegen

 1. Om meer energie te hebben
  Bewegen vraagt veel minder energie dan we denken, en geeft ons net meer energie! Door te bewegen, worden feel good-hormonen (serotonine en endorfine) gestimuleerd. Door die hormonen krijg je een prettig gevoel. Na een uurtje sporten ga je goed gezind terug naar huis en heb je de hele avond nog energie over.
 2. Om te ontstressen
  Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie er sneller op vooruitgaan als ze vaak bewegen. Cortisol, het stresshormoon dat gedurende de hele dag aangemaakt wordt, kan alleen door een fysieke actie afgebroken worden. Als je onvoldoende beweegt, blijft dit hormoon in je lichaam, wat je humeur negatief beïnvloedt. Bewegen is dus de boodschap! 
 3. Om er goed uit te zien en je zo te voelen
  Sport is goed voor je lichamelijke conditie en je mentale gezondheidstoestand. Regelmatig bewegen doet ook je vetpercentage drastisch dalen, wat je figuur zeker ten goede komt.
 4. Om het risico op bepaalde ziektes in te perken
  Bewegen hoort bij een gezonde levensstijl, daar bestaat geen twijfel over. Te weinig beweging kan een belangrijke risicofactor vormen voor het krijgen van bepaalde ziektes zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, …
 5. Om weerstand op te bouwen
  Er zijn verschillende manieren om je weerstand te verhogen. Één daarvan is voldoende beweging en sport. Daarnaast zijn ook goede voeding, voldoende rust en hygiëne cruciale factoren om je weerstand te verbeteren

Waarom wil jij bewegen?

Heb je last van stress? Begin je bij elke inspanning te puffen? Heb je een gezond gewicht en wil je dit behouden? Wil je zelf je gezondheid in handen nemen? Of wil je kilootjes verliezen? 

Ontdek voor jezelf waarom jij wilt bewegen, stel voor jezelf een haalbaar doel op en houd dit voor ogen wanneer je over gaat tot actie.

 Beweeg jij voldoende? Ontdek alles over gezonder leven dankzij gezonde voeding en eten in onze gids.

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen

Lees ook

Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen. Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen.
18 februari 2021

Hoeveel en waarom moet ik bewegen? Nieuwe aanbevelingen

Recent kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond bewegen. Die geven mee hoeveel en waarom je het best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, met een handig overzicht per leeftijd. 

Bewegen, een wondermedicijn

Dat bewegen goed is voor je hart en bloeddruk, weet je intussen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat wie regelmatig beweegt, een beter humeur kan krijgen? Dr. Wim Derave, professor bewegings- en sportwetenschap aan de UGent, vertelt er alles over.