Nieuws Gezond leven
16 juli 2020

deel

Voedingsadvies voor kinderen met overgewicht wordt terugbetaald

Sinsd 1 april is er een terugbetaling voorzien voor begeleiding van kinderen met obesitas, bij een erkend diëtist. Deze maatregel moet ouders aansporen om professionele hulp te zoeken.
Voedingsadvies voor kinderen met overgewicht wordt terugbetaald

Verontrustende cijfers

Volgens de gezondheidsenquête van Sciensano (2018) is het percentage jongeren (2-17 jaar) met overgewicht tussen 1997 en 2018 gestegen van 13,6% naar 19%. 5,8% van de jongeren lijdt aan obesitas.

Bijna 20% van de jongeren heeft overgewicht

Hulp van een professional

Amper 6% van de mensen die iets aan overgewicht willen doen, geeft aan hulp te krijgen van een professional. Nochtans is dat zinvoller en beter dan crashdiëten.

Vooral voor kinderen zijn die nefast. Een erkende diëtist kan de voedingsaanbevelingen correct vertalen op maat van kinderen, jongeren en volwassenen met overgewicht. De focus ligt hierbij op blijvende gezonde(re) voedingsgewoonten.

Sinds 1 april 2020 is er een terugbetaling voor begeleiding bij een erkende diëtist van kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar met overgewicht. De huisarts of pediater stelt een verwijsbrief op. De begeleiding kan tot 2 jaar duren. 

Lees ook

07 juni 2021

Winkels promoten te weinig fruit en groenten

In de strijd tegen obesitas en onevenwichtige voeding kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen. Maar er is nog werk aan de winkel. Uit een nieuwe studie van Sciensano blijkt namelijk dat minder dan 10 % van de promoties in winkelfolders gaat over verse groenten, fruit en peulvruchten.

Kinderen en suiker

Hoeveel suiker mogen kinderen eten? Hoe leer je ze evenwichtig eten, gezond ontbijten en kiezen voor de juiste snacks? En wanneer kan een beetje snoep of zoetigheid?