Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.
Voeding die je hongergevoel stimuleert

Geboren verleiders

Door hun uiterlijk of door de gedachten die ze oproepen geven sommige voedingsmiddelen of voedingsproducten je extra veel zin om ze te eten, nog vóór je ze hebt geproefd. Andere bezorgen je zo veel plezier tijdens het eten dat ze een onmiddellijk stimulerend effect hebben op je hongergevoel. 

Dat is vaak het geval voor zoet, zout en/of vet voedsel zoals koekjes, charcuterie, chips of chocolade. In het algemeen hebben alle voedingsmiddelen die de zintuigen stimuleren – met hun textuur, hun smaak of hun geur – of die een sterk emotioneel potentieel hebben, de neiging om je eetlust of je hongergevoel op te wekken. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Eetlustopwekkers

Echte eetlustopwekkende producten zijn voedingsmiddelen die, door een biologisch mechanisme, de eetlust stimuleren nadat we ze hebben geproefdHoe komt het dat sommige soorten voeding het hongergevoel kunnen stimuleren? 

  Het hongermechanisme in je lichaam

  • Een daling in je suikerspiegel zet in je lichaam een mechanisme op gang waardoor je een hongergevoel krijgt. 
  • Bepaalde voedingsmiddelen, en dan vooral suikerrijke producten, doen de bloedsuikerspiegel pijlsnel stijgen.
  • Je insulinespiegel (hormoon dat het glucosegehalte in het bloed regelt) stijgt even snel mee. De suiker wordt snel weer afgebroken. 
  • Het resultaat: je bloedsuikerspiegel daalt net zo snel weer als hij gestegen was.
  • Je krijgt kort na je suikerrijke hap alweer een hongergevoel.

  Kies liever voor verzadiging

  Wil je vermijden dat je kort nadat je iets gegeten hebt alweer een hongergevoel krijgt? Kies dan voor voedingsmiddelen die je een gevoel van verzadiging geven.

  Bronnen

  Alles wat je moet weten over gezond eten

  Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

  ebook gezond eten

  Artikel tags:

  Lees ook