Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.
Voeding die je hongergevoel stimuleert

Geboren verleiders

Door hun uiterlijk of door de gedachten die ze oproepen geven sommige voedingsmiddelen of voedingsproducten je extra veel zin om ze te eten, nog vóór je ze hebt geproefd. Andere bezorgen je zo veel plezier tijdens het eten dat ze een onmiddellijk stimulerend effect hebben op je hongergevoel. 

Dat is vaak het geval voor zoet, zout en/of vet voedsel zoals koekjes, charcuterie, chips of chocolade. In het algemeen hebben alle voedingsmiddelen die de zintuigen stimuleren – met hun textuur, hun smaak of hun geur – of die een sterk emotioneel potentieel hebben, de neiging om je eetlust of je hongergevoel op te wekken. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Eetlustopwekkers

Echte eetlustopwekkende producten zijn voedingsmiddelen die, door een biologisch mechanisme, de eetlust stimuleren nadat we ze hebben geproefdHoe komt het dat sommige soorten voeding het hongergevoel kunnen stimuleren? 

  Het hongermechanisme in je lichaam

  • Een daling in je suikerspiegel zet in je lichaam een mechanisme op gang waardoor je een hongergevoel krijgt. 
  • Bepaalde voedingsmiddelen, en dan vooral suikerrijke producten, doen de bloedsuikerspiegel pijlsnel stijgen.
  • Je insulinespiegel (hormoon dat het glucosegehalte in het bloed regelt) stijgt even snel mee. De suiker wordt snel weer afgebroken. 
  • Het resultaat: je bloedsuikerspiegel daalt net zo snel weer als hij gestegen was.
  • Je krijgt kort na je suikerrijke hap alweer een hongergevoel.

  Kies liever voor verzadiging

  Wil je vermijden dat je kort nadat je iets gegeten hebt alweer een hongergevoel krijgt? Kies dan voor voedingsmiddelen die je een gevoel van verzadiging geven.

  Bronnen

  Alles wat je moet weten over gezond eten

  Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

  ebook gezond eten

  Artikel tags:

  Lees ook

  Lekkere en gezonde vieruurtjes

  Bij Partena Kinderopvang is ons motto de gezonde reflex. In tijden zoals deze is het echter zeer verleidelijk om terug te vallen op ongezonde alternatieven, en dat is ook begrijpelijk. Thuiswerk combineren met de zorg voor je kinderen is qua planning niet altijd evident. Maar zie het als een pauze voor jezelf én je kind. Met het bereiden van gezonde snacks sla je ineens twee vliegen in 1 klap.

  Dana d'Hulst
  Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
  21 februari 2020

  Je koelkast netjes en gezond

  Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Daar wil Partena Hulp in huis iets aan doen. Zo werken we met onze huishoudhulpen in Gent mee aan een proefproject van Gent En Garde, Stad Gent, FoodWIN en TalentIndex: dankzij een opleiding koelkastmanagement kunnen huishoudhulpen hun klanten bewust maken van een gezonde en ecologische koelkast.  Enkele koelkastweetjes op een rij.