Een supplement vitamine D: een portie geluk

In de zomer barst je van de energie maar in de winter heb je het toch wat moeilijker - een herkenbaar fenomeen. In de winter ben je vermoeid en soms neerslachtig. En nee, dat ligt niet per se aan je humeur. Waar kan het dan wel aan liggen? Misschien heb je wel een tekort aan vitamine D.
Een supplement vitamine D: een portie geluk

Als je een tekort aan vitamine D hebt, is een supplement geen overbodige luxe. Vitamine D is belangrijk om je goed in je vel te voelen. En dat voel je zowel fysiek als mentaal. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en sterkte van je botten, spieren en gebit, maar ook voor je mentale toestand. Een tekort aan vitamine D kenmerkt zich door bepaalde symptomen. We sommen ze even voor je op.

Een tekort aan vitamine D: de symptomen

 • Kramp in je spieren
 • Algemene verzwakking van je spieren
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Bloedend tandvlees
 • Pijn aan gewrichten
 • Hyperventilatie
 • Angstaanvallen
 • In extreme gevallen kan een vitamine D-tekort leiden tot een depressie

Je leest het, een tekort aan vitamine D kan heel wat ongemak met zich meebrengen. Maar hoe los je dat dan precies op?

Een supplement vitamine D

Een supplement vitamine D komt in verschillende vormen. Je krijgt gemiddeld ongeveer één derde van je vitamine D-behoefte binnen via je voeding. In deze voeding komt vitamine D voor:

 • vette vissoorten: haring, sardines, makreel, wilde zalm, tonijn, paling
 • vissenolielevers zoals levertraan
 • eidooiers
 • boter en margarine

Daarnaast heb je de natuurlijke vorm die je lichaam aanmaakt nadat het is blootgesteld aan de zon. Twee derde van de aanmaak van vitamine D vindt plaats door zonlicht op je huid! Een kwartier tot half uur per dag in de zon volstaat voor de meesten om voldoende vitamine D aan te maken. Belangrijk is om ook in de herfst en de winter overdag naar buiten te gaan. Zorg dat je 5% van je lichaam - ofwel je gelaat en beide handruggen - onbeschermd bloot stelt aan de zon.

Met een wandeling in de buitenlucht en een gevarieerde voeding kom je dus al een heel eind!

Welke mensen hebben nood aan een supplement vitamine D?

Als je gevarieerd eet en je minstens een halfuur per dag buiten bent, hoef jij je geen zorgen te maken over een vitamine D-tekort. Toch zijn er enkele groepen die hun vitamine D peil wél in de gaten moeten houden. We hebben het dan over:

 • zwangere vrouwen
 • mensen die een vetvrij of vetarm dieet volgen
 • senioren
 • mensen die weinig buiten komen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen
 • veganisten en vegetariërs
 • mensen met een donker huidtype: zij maken minder vitamine D aan uit zonlicht, en kunnen dit niet helemaal compenseren met hun voeding. 

Behoor je tot deze groepen? Vraag raad aan je arts. Hij zal via een bloedonderzoek bekijken of je een supplement vitamine D nodig hebt. Je arts kan je aanraden om je dieet aan te passen, of om een supplement te halen bij de apotheker. 

Conclusie?

Een dagelijkse (natuurlijke) portie vitamine D helpt je om je energiek en fit te voelen. Zowel in de zomer als in de winter. Gevarieerde voeding en dagelijks een halfuur wandelen in de open lucht zorgen ervoor dat je vitamine D opdoet én dat je voldoende beweegt. 

Artikel tags:

Lees ook

Je vrij voelen ondanks de corona maatregelen

De zomer triggert onze nood aan verkenning van anders zijn en je welkom voelen.  We genieten van restaurants, op reis gaan, een concert, of een filmpje meepikken... omdat het anders is dan ons dagdagelijkse leven. We willen gezien en verrast worden door andere mensen, plaatsen, smaken, gewoontes, culturen enz. Dit triggert, laadt onze hersenen en zintuigen op. Het creëert een ander soort energie dan we voelen en gebruiken in ons dagelijks, recentelijk begrensde leven.  Hoe kunnen we dit opwekken met de huidige sociale maatregelen? 

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen? 

Concentratie en motivatie op het werk

Werken in coronatijden is op z'n minst gezegd anders dan anders. Misschien is je jobinhoud veranderd, of je werkomstandigheden? Of misschien mis je de voldoening die je anders wel voelt? Het is normaal dat je je in deze omstandigheden soms minder goed kunt concentreren of dat je motivatie even zoek is. De Partena Luisterlijn legt uit.