Nieuws Gezond leven
12 februari 2021

deel

Nieuwe Partena Ziekenfonds app nog gebruiksvriendelijker dankzij React native en microservices

De Partena Ziekenfonds app is helemaal vernieuwd en sluit voor klanten van het ziekenfonds nu nog vlotter aan bij het online ziekenfonds MijnPartena. Na uitgebreid marktonderzoek kozen we bij Partena Ziekenfonds bewust voor React Native en microservices, als dé manier om de beste features van een native en een hybrid app te combineren en het online platform MijnPartena en de app nóg beter te laten samenwerken.
Nieuwe Partena Ziekenfonds app nog gebruiksvriendelijker dankzij React native en microservices

Wat is React Native?

React Native is een programmeertaal, ontwikkeld door Facebook Inc., waarmee ontwikkelaars platformoverschrijdende mobiele apps kunnen bouwen met behulp van JavaScript. De grootste troef van React Native is dat je maar 1 ontwikkeling nodig hebt om een app te bouwen die goed presteert op zowel iOS als Android, en dit omdat je gebruik maakt van de systeemeigen functies van elk apparaat. Ons uitgebreide marktonderzoek wees uit dat React Native de way to go was voor Partena Ziekenfonds.

Native en hybrid in één

De vorige Partena Ziekenfonds app werd gebouwd als een klassieke native app. Dat betekent dat je twee versies bouwt: één specifiek voor iOS, en één specifiek voor Android. Dat heeft veel voordelen, want je weet zeker dat elke app volledig aangepast is aan de functies van elke smartphone. De keuze voor een native app is niet de goedkoopste keuze, maar je bent zeker van een performant product dat heel gebruiksvriendelijk is.

Andere optie is te kiezen voor een hybrid app: die legt een extra laagje of ‘wrapper’ rond een bestaande website en geeft die website de nodige app-vibes: de klant heeft de indruk dat hij een app gebruikt, maar eigenlijk gebruikt hij de mobiele versie van een website. De hybride optie is goedkoper, maar minder performant en minder gebruiksvriendelijk.

React Native is the best of both worlds: de app wordt geschreven in JavaScript en gecompileerd naar native iOS en Android componenten. Het resultaat is zeer performant en de user interface is vrijwel identiek aan native apps. En ook na de lancering van een nieuw product blijf je flexibel: native react laat de combinatie met native code toe, wat bijvoorbeeld van pas kan komen als een nieuwe functionaliteit beschikbaar is in de app, terwijl er op het toestel van de gebruiker nog geen plug-in beschikbaar is in React Native.

Extra troef: microservices

Klanten die de nieuwe app gaan gebruiken, merken er straks niks van, maar eigenlijk splitsen wij de businesslogica die de app moet oproepen op in kleine deeltjes per functionaliteit. Dit in plaats van alles te hardcoderen. Het voordeel is dat we die microservices intern kunnen gebruiken voor zowel ons online platform MijnPartena als de nieuwe Partena Ziekenfonds app. De applicaties die onze webservices gebruiken zijn zo nog performanter en problemen worden sneller en gemakkelijker gedetecteerd én opgelost.

Samenwerking

De nieuwe app kwam tot stand via een samenwerking tussen MLOZ IT (landsbond-ICT partner voor alle mainframe & service ondersteuning) en OPI (de IT-dienst van Partena Ziekenfonds en Partenamut) die samen de microservices met businesslogica opleverden. Ze kregen versterking van Spikeseed, een Luxemburgs softwarebedrijf (gespecialiseerd in het bouwen van mobiele toepassingen) en onderdeel van ARHS Developments, die de React Native-laag bouwde.

Stap 1 richting toekomst

Deze nieuwste versie van de Partena Ziekenfonds app is maar een begin van een lange reeks toekomstplannen. De meest gebruikte functionaliteiten van MijnPartena zijn vanaf nu beschikbaar in de app maar we bekijken voortdurend welke functionaliteiten een meerwaarde kunnen zijn voor de app. Via single sign-on zal de gebruiker bijvoorbeeld binnenkort makkelijk kunnen schakelen tussen de app en mobiele versie van MijnPartena, wat een naadloze overgang tussen de 2 platformen garandeert.

Nieuwsgierig geworden? Download de nieuwe Partena Ziekenfonds app en check wat nieuw is.

 
Steve De Veirman
E-business & Digital Transformation manager bij Partena Ziekenfonds
Alle artikels