Verbrand door de zon! En nu?

De waarheid mag niet worden verbloemd: een verbrande huid is onherstelbaar beschadigd. De zichtbare verbranding is namelijk niet het enige letsel die de zon veroorzaakt. De echte schade zit dieper en is niet zichtbaar.
Verbrand door de zon! En nu?

En daar is de zon! Je bent blij, eindelijk verlost van die ellendige regen en die bijtende kou. Maar opgepast, ook van de zon kun je een slecht humeur krijgen. Een zonnebrand is niet alleen pijnlijk op het moment zelf, daarnaast kan het ook schade aanrichten voor later. 

Zonnebrand is de reactie van de huid op langdurige blootstelling aan zonlicht. Onze huid wordt te lang blootgesteld aan de UV-straling van de zon, waardoor we een rode, gevoelige en opgezwollen huid krijgen. Zonnebrand is meestal een eerstegraads verbranding, maar pas op: de huid kan ook vochtblaren ontwikkelen. In ernstige gevallen van blootstelling aan zonlicht en hitte kunnen ook koorts, rillingen en misselijkheid optreden, zodat medische spoedhulp noodzakelijk is.

Overvloedige blootstelling aan zonlicht in onze jonge jaren kan er daarnaast voor zorgen dat we later sneller rimpels en plooien in onze huid krijgen, samen met een verhoogd risico op huidkanker. Download ook onze handige gids over je reisapotheek.

Zonneschade

Je ziet zo rood als een kreeft, je huid gloeit en het slapen gaat zeer moeizaam. Het contact van je huid met je lakens of kledij doet enorm veel pijn. Wat kan je doen? 

  • Aftersun-crèmes kunnen de schade niet herstellen, maar ze hydrateren wel de verdroogde huid.
  • Is je huid rood, maar heb je geen blaren? Dan kunnen een lauwe douche en verkoelende kompressen ook voor verlichting zorgen. Gebruik daarbij geen zeep! 
  • Heb je wel last van blaren? Raadpleeg dan je huisarts!
Verder blijf je best uit de zon tot je huid weer voldoende hersteld is. Een extra dosis zonlicht kan de huidcellen namelijk nog meer schade toebrengen.

Alles wat je moet weten over je reisapotheek

Wil je meer weten over wat je allemaal best meeneemt in je reisapotheek? Download dan onze gratis gids met nuttige tips!

Reisapotheek

Artikel tags:

Lees ook

11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.
17 augustus 2020

COVID-19 vaccinatie: de HGR legt de basis van de strategie voor België

Wereldwijd wordt volop onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De klinische ontwikkeling van een aantal vaccins is al bezig. Deskundigen schatten dat een vaccin binnen 12 tot 18 maanden op de markt kan zijn. Welke zullen de doelgroepen zijn? Over hoeveel doses vaccin zal België kunnen beschikken? De Hoge Gezondheidsraad heeft zich alvast over deze kwestie gebogen.