Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te herstellen

Je hebt het wellicht ook al eens meegemaakt: een dagje lekker luieren (of zelfs werken …) in de volle zon en dan ‘s avonds zo rood als een kreeft. Verbranden door de zon gebeurt soms sneller dan je denkt. Je gaat even in de tuin werken of de kindjes spelen buiten het zwembad, terwijl de zon ongenadig straalt aan de hemel. Voor je het weet heb je wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn, maar ook een rode... 
Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te herstellen

Begin gerust eerst eens met een huidtypetest.

Eén van de eerste symptomen van zonnebrand is een rode huid. Later kan de huid pijnlijk en warm aanvoelen, zwellen en er kunnen zelfs blaren op de verbrande huid ontstaan. Zonnebrand kan zich nog tot 24 uur lang blijven ontwikkelen. Al deze factoren kunnen ook apart en in verschillende combinaties optreden. Je loopt zonnebrand op doordat je te lang en onbeschermd in de zon bent geweest. Hoe snel je verbrandt, hangt af van je huidtype. Graag weten welk huidtype je hebt? Doe dan de huidtypetest van Stichting tegen Kanker. 

Vier types zonnebrand

 • Graad 1
  Je huid is lichtrood na blootstelling aan de zon. Deze roodheid verdwijnt na één tot drie dagen zonder dat de huid afschilfert.
 • Graad 2 
  Je hebt een rode huid en deze voelt pijnlijk aan. De roodheid verdwijnt na ongeveer drie dagen en de huid kan licht afschilferen. Als gevolg kan er tijdelijk wat pigment ontstaan. 
 • Graad 3
  De huid is donkerrood verbrand, voelt pijnlijk aan en is gezwollen. Na enkele dagen schilfert je huid volledig af en ontstaat er pigment.
 • Graad 4
  Je huid is donkerrood, voelt pijnlijk en gezwollen aan, en er ontstaan ook nog blaasjes. Je  huid gaat volledig afschilferen en is er kans op een permanente, vlekkige pigmentatie. 

Ben je ernstig verbrand? Ga dan altijd naar de huisarts! Download ook onze handige gids over je reisapotheek.

Reisapotheek

Gebruik sowieso altijd zonnecrème!

Behalve dat zonnebrand pijn en ongemak met zich meebrengt, is het ook slecht voor je huid. Gebruik dus steevast zonnecrème. Want te vaak en te lang onbeschermd zonnen, kan negatieve gevolgen hebben. Denk daarbij aan ongewenste huidvlekken en rimpels, brandwonden of een flinke zonneslag en zelfs huidkanker. Afhankelijk van je huidtype, heb je een zonnekapitaal. Dit weerspiegelt de weerstand die je hebt tegen de zon. Onbeschermde blootstelling aan de zon laat je zonnekapitaal verminderen waardoor je meer kans hebt op bovenstaande, negatieve gevolgen. 

De juiste keuze van een zonneproduct is dus erg belangrijk. Kies steeds voor een product dat zowel afgestemd is op je huidtype als op de omstandigheden. Op wat je precies moet letten bij je aankoop en hoe je zonnecrème correct gebruikt? Check het hier!

Toch verbrand door de zon? Zo herstel je de huid.

Zonnebrand is meestal een eerstegraads verbranding, maar pas op: de huid kan ook vochtblaren ontwikkelen. In ernstige gevallen van blootstelling aan zonlicht en hitte kunnen ook koorts, rillingen en misselijkheid optreden, zodat medische spoedhulp noodzakelijk is. 

Ondoordacht bakken en braden is uit den boze. Heeft de zon je alsnog te pakken? Verzorg dan alsnog je zonnebrand (preventief) met volgende handige tips:
 • Hydrateer je huid van binnenuit door voldoende water te drinken.
 • Als je een douche of een bad neemt, zorg dan dat het water koud of lauw is (zeker niet warm!).
 • Breng een vochtinbrengende zalf aan op de verbrande huid, bijvoorbeeld aftersun. Let wel: aftersun-crèmes kunnen de schade niet herstellen, maar ze hydrateren wel de verdroogde huid.
 • Ga onmiddellijk uit de zon als je merkt dat je aan het verbranden bent (en zeker als je al verbrand bent …).
 • Heb je blaren? Prik ze niet open! Zo vermijd je dat er vuil in komt en er een infectie optreedt. Meer weten over blaren?
 • Is de pijn ondragelijk? Dan neem je best een pijnstiller om de pijn te verzachten. Neem contact op met je huisarts als dit blijft aanhouden.
 • Draag losse kleding zodat er geen druk op je huid ontstaat. Je huid moet goed kunnen ademen om het genezingsproces te versnellen.

Graag extra advies om je huid te beschermen tegen de zon? Ontdek hier nog meer tips. 

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.