NieuwsGezond leven
19 februari 2020

deel

Vanaf 2021 is tabaksreclame volledig verboden

Vanaf 1 januari 2021 geldt een volledig verbod op tabaksreclame in ons land. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft die maatregel unaniem goedgekeurd. Een belangrijke stap op weg naar een rookvrije samenleving. 

Geen uitzonderingen meer

In ons land gold al langer een verbod op tabaksreclame, maar er zijn nog enkele uitzonderingen. Zo mogen winkeliers nog het logo en de naam van een tabaksmerk uithangen aan de voorgevel van hun winkel. Vanaf 1 januari 2021 komt ook daaraan een einde. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dat volledige verbod op tabaksreclame onlangs unaniem goedgekeurd. 

Belangrijke maatregel

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten al langer voor een volledig verbod op tabaksreclame. Het is een essentiële stap op weg naar een rookvrije samenleving. Ook Stichting tegen Kanker juicht de maatregel toe. Op die manier kunnen tabaksbedrijven de gemiste promotie door de neutrale sigarettenpakjes niet compenseren met extra reclame.

Stoppen met roken?

Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Partena Ziekenfonds beloont mensen die stoppen met roken met de terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen.

Meer info

Ontdek de visie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen rond preventie in ons memorandum.

Artikel tags:

Lees ook

05 oktober 2020

Steeds meer kinderen op raadpleging bij de oogarts

De kans dat een kind zelf aangeeft dat het niet goed ziet, is klein. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van optische hulpmiddelen. 
11 september 2020

Griepvaccinatie 2020 in twee fases

De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Daarenboven is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.