NieuwsGezond leven
19 februari 2020

deel

Vanaf 2021 is tabaksreclame volledig verboden

Vanaf 1 januari 2021 geldt een volledig verbod op tabaksreclame in ons land. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft die maatregel unaniem goedgekeurd. Een belangrijke stap op weg naar een rookvrije samenleving. 

Geen uitzonderingen meer

In ons land gold al langer een verbod op tabaksreclame, maar er zijn nog enkele uitzonderingen. Zo mogen winkeliers nog het logo en de naam van een tabaksmerk uithangen aan de voorgevel van hun winkel. Vanaf 1 januari 2021 komt ook daaraan een einde. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dat volledige verbod op tabaksreclame onlangs unaniem goedgekeurd. 

Belangrijke maatregel

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten al langer voor een volledig verbod op tabaksreclame. Het is een essentiële stap op weg naar een rookvrije samenleving. Ook Stichting tegen Kanker juicht de maatregel toe. Op die manier kunnen tabaksbedrijven de gemiste promotie door de neutrale sigarettenpakjes niet compenseren met extra reclame.

Stoppen met roken?

Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Partena Ziekenfonds beloont mensen die stoppen met roken met de terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen.

Meer info

Ontdek de visie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen rond preventie in ons memorandum.

Artikel tags:

Lees ook

Vapen

Ze zijn quasi niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de e-sigaretten. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig? 

Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?

Klokslag zeven uur je bed uitspringen om vervolgens een heerlijke koude (je leest het goed…) douche te nemen. Voor velen het ideale scenario voor een horrorfilm. Toch is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.