NieuwsGezond leven
19 februari 2020

deel

Vanaf 2021 is tabaksreclame volledig verboden

Vanaf 1 januari 2021 geldt een volledig verbod op tabaksreclame in ons land. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft die maatregel unaniem goedgekeurd. Een belangrijke stap op weg naar een rookvrije samenleving. 

Geen uitzonderingen meer

In ons land gold al langer een verbod op tabaksreclame, maar er zijn nog enkele uitzonderingen. Zo mogen winkeliers nog het logo en de naam van een tabaksmerk uithangen aan de voorgevel van hun winkel. Vanaf 1 januari 2021 komt ook daaraan een einde. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dat volledige verbod op tabaksreclame onlangs unaniem goedgekeurd. 

Belangrijke maatregel

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten al langer voor een volledig verbod op tabaksreclame. Het is een essentiële stap op weg naar een rookvrije samenleving. Ook Stichting tegen Kanker juicht de maatregel toe. Op die manier kunnen tabaksbedrijven de gemiste promotie door de neutrale sigarettenpakjes niet compenseren met extra reclame.

Stoppen met roken?

Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Partena Ziekenfonds beloont mensen die stoppen met roken met de terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen.

Meer info

Ontdek de visie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen rond preventie in ons memorandum.

Artikel tags:

Lees ook

19 april 2021

Week van de Valpreventie

Vallen is een probleem dat vaak voorkomt onder de oudere populatie. Ongeveer 1 op de 3 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op fysiek, psychologisch en sociaal vlak. Van 19 tot 25 april zet het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen dit onderwerp dan ook in de belangstelling.
15 april 2021

Jezelf testen op COVID-19

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te testen of je besmet bent met het coronavirus. Sinds 6 april kun je ook een zelftest kopen bij de apotheker.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. 28 april is Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, en dus willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!