Nieuws Gezond leven
27 mei 2021

deel

Vakantieplannen? Hou rekening met je vaccinatie

Heb jij al vakantieplannen voor deze zomer? Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland rekening met je afspraken voor vaccinaties. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt.  

Kun je toch niet wachten, plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet worden uitgesteld.  
Je kunt nu al inschatten* wanneer je eerste vaccinatiedosis en dus ook je tweede dosis ongeveer gepland staat. Probeer maximaal je reis na (of tussen) deze periode te plannen en zorg er zo voor dat je vaccinatie niet in de weg komt van je vakantie, of omgekeerd.  

*Update: op 26 mei beslisten de ministers van volksgezondheid om in de vaccinatiecentra tijdelijk geen mensen jonger dan 41 jaar meer te vaccineren met het Janssen-vaccin. Dit in afwachting van een uitspraak van het Europees geneesmiddelenagentschap over zeldzame ernstige bijwerkingen.

Daarom kan er momenteel nog geen aangepaste planning gemaakt worden van welke leeftijden wanneer hun uitnodigingen en vaccinatie mogen verwachten. Zodra er meer informatie is over de beschikbaarheid van de verschillende vaccins de komende weken, is de planning weer beschikbaar. 

Goed en volledig gevaccineerd zijn voor je vakantie is belangrijk 

  • Voor je eigen gezondheid, om zo volledig mogelijk beschermd te zijn tegen de risico’s op besmetting
  • Voor de gezondheid van anderen, zodat je de kans verkleint dat je in het buitenland een COVID-besmetting oploopt en die terug meebrengt naar België, met een kans om anderen ermee te besmetten
  • Voor je vakantieplannen zelf: elk land kan eigen regels bepalen en bijvoorbeeld quarantaine of reis- en bezoekbeperkingen opleggen aan wie niet volledig gevaccineerd is. We kunnen niet voorspellen welke regels zullen gelden in jouw vakantiebestemming.  

In mei, juni en begin juli zullen elke week honderdduizenden mensen uitgenodigd worden voor een vaccin in een vaccinatiecentrum. Het merendeel van deze mensen moet ook een tweede prik krijgen. Dat kan alleen als we een strakke vaccinatieplanning aanhouden en betekent dat de vaccinatiecentra de vaccinatieplanning niet voor individuele vakantieplannen kunnen aanpassen.  

Je reis of vakantie plannen na (of tussen) je vaccins: 

  1. Schat op voorhand in wanneer je gevaccineerd zal worden
  2. Je kent je exacte data via je uitnodiging en kunt nog wat verplaatsen
  3. Geen uitstel voor de tweede dosis

Lees meer over het plannen van je vakantie in functie van je vaccinatie(s)

Artikel tags:

Lees ook

28 juni 2021

Laat je hartritme controleren

Elk jaar vestigt de BeHRA, de Belgian Heart Rhythm Association, de aandacht op de gevaren van hartritmestoornissen. Zo willen ze het aantal slachtoffers van deze vaak ernstige, soms fatale aandoeningen terugdringen.